Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta care ridica mari semne de intrebare. Potrivit actului normativ, Compania Nationala "Loteria Romana" este transferata de la Ministerul Finantelor la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Adica, activitatea companiei va fi coordonata chiar de institutia care are rol de reglementator, ceea ce contravine regulilor concurentei. Astfel, Oficiul pentru Jocuri de Noroc devine si reglementator, si jucator pe piata, ceea ce poate duce la conflict de interese. Cum va putea o institutie care are rol de reglementare si coordonator al jocurilor de noroc sa gestioneze activitatea unei companii? Si nu doar a Loteriei Romane in sine, ci si a partenerilor sai. Reamintim aici contractul de asociere in participatie pe o perioada de 15 ani cu o firma a grupului austriac Novomatic.

Videoloteria aduce prejudicii Loteriei RomaneFoto: AGERPRES

Ca o comparatie, e ca si cum ar fi transferata o companie de stat din energie la ANRE, reglementatorul din domeniu. Cum ar putea Oficiul pentru jocuri de noroc sa ia decizii obiective care sa nu favorizeze Loteria Romana si partenerii sai fata de alti actori de pe piata?

UPDATE 2 Ministrii au aflat in sedinta de guvern ca premierul va prelua in coordonare Oficiul Jocurilor de Noroc, cu tot cu Loterie, informeaza Profit.ro.

  • UPDATE Potrivit unor surse guvernamentale, Consiliul Concurentei a avizat proiectul de ordonanta de urgenta, insa cu unele conditii. Sa fie numit management privat in urmatorii doi ani. Insa, acest lucru nu rezolva conflictul de interese, iar Oficiul tot jucator pe piata si reglementator in acelasi timp va ramane. E ca si cum ar trece Complexul energetic Oltenia, producator care are management numit in baza OUG privind 109/2011 privind guvernanta corporativa, la reglementatorul din energie ANRE. Intr-o asemenea presupusa situatie, e clar ca ANRE ar deveni si jucator in zona productiei de energie.

Proiectul de ordonanta de urgenta a fost discutat de Guvern si in urma cu o saptamana, chiar in ziua in care procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Ar putea fi vorba de un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

"Guvernul a stabilit o serie de masuri care vor permite o mai buna administrare a domeniului jocurilor de noroc si o aliniere la recomandarile UE si la practicile internationale aplicabile pietei specifice. Astfel, prin masurile cuprinse in acest act normativ, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independenta ridicat de reglementare si coordonator unic al jocurilor de noroc din Romania, fapt ce va permite armonizarea legislatiei nationale cu recomandarile, legislatia si practica europeana in acest domeniu", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, Ordonanta stabileste competenta Oficiului National pentru Jocuri de Noroc de a administra monopolul de stat din domeniul jocurilor de noroc. In acest sens, Oficiul va prelua in coordonare Compania Nationala Loteria Romana SA, ceea ce va crea premisele unei imbunatatiri a functionarii acesteia, avand in vedere experienta acumulata de Oficiu privind specificul si dinamica dezvoltarii segmentului de piata in care opereaza. Modificarile operate prin actul normativ adoptat astazi vor permite o administrare transparenta a Companiei Nationale Loteria Romana SA, conform principiilor piatei concurentiale, o mai buna previzionare si colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conforma a dreptului de exclusivitate al statului in domeniul jocurilor de noroc. Prin trecerea CN Loteria Romana S.A. din coordonarea Ministerului Finantelor Publice in cea a Oficiului National pentru Jocuri de Noroc se va crea o singura structura specializata, care sa gestioneze unitar si concurential monopolul statului in domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta. Pentru o perioada tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea in vigoare a actului normativ adoptat astazi, va exista posibilitatea gestionarii exclusivitatii in domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Romana S.A. de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, in domeniul jocurilor de noroc.

Guvernul mai spune ca Loteria Romana se va reorganiza conform principiilor de guvernanta corporativa, sens in care se va institui intr-o perioada de doi ani, dupa evaluarea si analizarea activitatii companiei, o conducere corporativa de tip dualist, recrutata conform prevederilor legale in vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanta si alegerea celor mai bune solutii pentru exploatarea exclusivitatii de care dispune, precum a si celorlalte produse si servicii existente in piata concurentiala.

Masurile prevazute in Ordonanta de Urgenta vor permite o eficientizare a activitatii si vor genera o crestere a veniturilor la bugetul de stat, sustine Guvernului.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.