Producatorul de bere SABMiller a anuntat miercuri ca accepta oferta de preluare facuta de numarul unu mondial AB InBev, suma tranzactiei fiind de 96 miliarde euro. Eventuala apropiere a celor doua firme a fost de mult timp obiectul speculatiilor pe piata dar nu a existat mult timp niciun anunt oficial pe marginea acestui subiect. AFP scrie ca AB InBev va intra in forta pe piata africana, unde SABMiller are o prezenta putermica.

BudweiserFoto: AB InBev

SABMiller a respins in trecut mai multe oferte de preluare, motivand ca a fost subevaluata. Daca tranzactia va fi aprobata si se va concretiza, noul grup creat va acea 30% din piata mondiala a berii.

Braziliano-belgienii de la AB InBev sunt numarul unu mondial si produc printre altele marcile Budweiser, Corona sau Stella Artois).

Britanico-sud-africanii SABMiller, numarul doi mondial, produc marci precum Pilsner Urquell, Peroni, Miller si Grolsch).

SABMiller a respins in trecut mai multe oferte de preluare, motivand ca a fost subevaluata. InBev a oferit in trecut 38 de lire sterline/actiune,4 0 de lire, 42.15 si 43.50, cele doua parti cazand de acord la un pret de 44 de lire.

Este de asteptat ca cele doua grupuri sa aiba greutati cu obtinerea aprobarilor de la autoritatile din domeniul concurentei, iar in tari precum SUA si China vor fi nevoite probabil sa vanda o parte dintre operatiuni.

Cota de piata a celor mai mari jucatori din piata in 2014

Anheuser-Busch InBev - 20.8%

SABMiller - 9.7%

Heineken - 9.1%

Carlsberg - 6.1%

China Resources Enterprise - 6%

Sursa: Euromonitor (citata de BBC)