Guvernul pregateste masuri pentru relansarea turismului balnear din Romania, in cadrul unui proiect care se va intinde pe o durata de trei ani si care isi propune inclusiv relansarea unei statiuni balneare, care ar putea sa fie Baile Herculane sau Borsec, potrivit Agerpres. "Am propus in sedinta de Guvern de astazi dezvoltarea unui 'cluster' national balneo-turistic verde. Acesta se va face: un proiect care va dura trei ani. Initial vom lansa un proiect pilot: o statiune balneara revigorata, fie Baile Herculane, fie Borsec. In termen de trei luni, sa incepem acest proiect", a declarat Costin Borc, ministru al Economiei.

Potrivit acestuia, pe 19 decembrie, intr-o sedinta informala, premierul Dacian Ciolos a cerut realizarea unui grup de lucru interministerial (din care sa faca parte Ministerul Economiei, cel al Agriculturii, cel al Fondurilor Europene si cel al Culturii, precum si Agentia Nationala de Turism), care sa identifice blocajele existente, dar si posibile solutii pentru relansarea turismului balnear din Romania.

Grupul de lucru interministerial a prezentat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri o nota in acest sens, aratand ca principalele probleme din domeniu sunt: lipsa investitiilor in statiunile balneare, inexistenta unei strategii integrate pentru dezvoltarea acestui sector, lipsa resursei umane calificate specifice, imposibilitatea decontarii serviciilor medicale de tratament din domeniul balnear catre turistii straini, infrastructura precara, dar si lipsa unei promovari adecvate pe pietele externe.

Costin Borc a adaugat ca se doreste crearea, in urmatoarele doua luni, a unei organizatii de management al destinatiei, utilizand contextul oferit de directiva europeana privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere.