O bătălie juridică se profilează la orizont după ce preluarea Twitter de către Elon Musk, patronul Tesla și SpaceX, în valoare de 44 de miliarde de dolari, marchează sfârșitul unui vis pentru unii și un coșmar pentru alții, scrie AFP.

Elon MuskFoto: Mano Kors / Dreamstime

Într-o scrisoare publicată vineri de autoritatea de reglementare a bursei americane, avocații acesteia susțin că Twitter nu și-a respectat angajamentele asumate în cadrul acordului, în special prin faptul că nu a furnizat toate informațiile solicitate cu privire la numărul de conturi neautentice și de spam.

"Twitter nu a respectat mai multe prevederi ale acordului și se pare că a furnizat informații false și înșelătoare pe care domnul Musk s-a bazat pentru a încheia acordul de achiziție", se arată în scrisoare.

Twitter a declarat în mod repetat în ultimele săptămâni că numărul de conturi false de pe platforma sa este mai mic de 5%. Multimiliardarul și echipa sa consideră că rețeaua minte și că acest lucru afectează viabilitatea și valoarea companiei.

De săptămâni întregi, experții se întrebau dacă Elon Musk încearcă să își retragă oferta sau să renegocieze prețul în jos.

Renunțând la angajamentul de a cumpăra Twitter, omul de afaceri se expune unor acțiuni în justiție semnificative. Ambele părți au convenit să plătească o taxă de reziliere de până la 1 miliard de dolari în anumite circumstanțe.

Președintele platformei, Bret Taylor, a scris pe Twitter că CA-ul companiei s-a "angajat să încheie tranzacția la prețul și condițiile convenite" și că intenționează să câștige în instanță.

Toți pierzătorii

Decizia postată de Elon Musk nu garantează că achiziția nu va continua. "A semnat un acord pe care este obligat din punct de vedere legal să îl onoreze", a scris pe Twitter Ann Lipton, profesor de drept la Universitatea Tulane.

"Acesta este un scenariu dezastruos pentru Twitter și consiliul său de administrație, deoarece compania va trebui acum să se confrunte cu Musk într-o lungă bătălie juridică pentru a salva afacerea și/sau a recupera cel puțin un miliard de dolari", a reacționat analistul Dan Ives.

În scrisoare, avocații lui Elon Musk fac referire și la concedierile recente ale angajaților Twitter și la înghețarea angajărilor.

În mod clar, aceștia au "enumerat cât mai multe motive pentru a evita să plătească" amenda, a declarat pentru AFP analista Carolina Milanesi.

La jumătatea lunii aprilie, după ce a preluat treptat - și în liniște - o participație în companie, cel mai bogat om din lume s-a oferit să cumpere Twitter pentru 54,20 dolari pe acțiune, adică 44 de miliarde de dolari în total.

"Am doar o intuiție puternică că a avea o platformă publică, larg incluzivă, în care poți avea încredere, este extrem de important pentru viitorul civilizației", a declarat el la acea vreme la conferința Ted2022.

Inițial, consiliul de administrație a încercat să îl amâne, înainte de a accepta, în cele din urmă, un acord final cu antreprenorul libertarian la 25 aprilie.

De atunci, acțiunile Twitter au pierdut mai mult de un sfert din valoarea lor. De asemenea, acțiunile Tesla s-au prăbușit cu aproape 25% în această perioadă.

Tragicomedie

Joi, analistul Angelo Zino de la CFRA Research a menționat într-o notă probabila "remușcare" a lui Elon Musk, în timp ce prețul propus inițial a devenit, potrivit expertului, "ridicol".

Executivul de origine sud-africană a apelat la sprijinul mai multor persoane bogate și firme de investiții pentru a ajunge la suma totală și a reduce suma pe care trebuia să o împrumute de la bănci. Aceste împrumuturi au îngrijorat piața, deoarece erau susținute de acțiuni Tesla.

Dar, dincolo de considerentele financiare, evenimentele din ultimele săptămâni au arătat distanța dintre omul de afaceri și compania cu sediul în San Francisco.

Elon Musk apără o moderare mai puțin strictă a conținutului și revenirea unor personalități excluse pentru că au încălcat regulile, cum ar fi fostul președinte Donald Trump.

Viziunea sa intră în conflict cu cea a multor angajați ai Twitter, asociații și aleși democrați, care, în schimb, cer rețelelor de socializare să lupte mai bine împotriva discursului instigator la ură, hărțuirii și dezinformării, în interesul utilizatorilor și al democrației.

Pe Twitter, unde este urmărit de 100 de milioane de persoane, întreprinzătorul efervescent și-a intensificat criticile și atacurile la adresa rețelei sociale, mergând atât de departe încât și-a bătut joc în mod public de directorii companiei și i-a adresat un emoji cu rahat șefului platformei, Parag Agrawal, în timpul unor schimburi de replici despre spam.