Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata distributiei angro de medicamente pentru a identifica si corecta posibilele disfunctionalitati de natura anticoncurentiala, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. Institutia este preocupata de posibilitatea ca pe aceasta piata, concurenta sa nu functioneze in mod optim.

"Aceasta investigatie nu urmareste anchetarea si sanctionarea anumitor companii, ci vizeaza examinarea structurii pietei in acest sector, luat ca un intreg. In cadrul acestei anchete se vor analiza practicile comerciale existente intre producatorii si distribuitorii de medicamente, precum si posibilele bariere artificiale create ca urmare a acestor practici”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

Acesta a mai precizat ca autoritatea este ingrijorata de "existenta unor practici care pot impiedica manifestarea concurentei cu privire la anumite medicamente, fara a asigura beneficiarilor sau consumatorilor un avantaj corespunzator si fara a conduce la practicarea in mod durabil a unor preturi substantial mai reduse pentru consumatori”.

Rezultatele acestei analize sectoriale vor permite Consiliului Concurentei atat identificarea masurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenta specifice sectorului, dar si focalizarea actiunilor viitoare ale autoritatii de concurenta, se mai arata in comunicat.

Consiliul Concurentei a declansat in anul 2008 o investigatie pe piata distributiei de produse farmaceutice, avand ca obiect o posibila incalcare a reglementarilor nationale si comunitare in domeniu.