Compania Nationala Posta Romana (CNPR) fost amendata de Consiliul Concurentei cu 7,2% din cifra de afaceri a anului trecut, respectiv cu peste 24 milioane de euro, au precizat pentru HotNews.ro surse din piata. Acuzatia adusa a fost de abuz de pozitie dominanta. Investigatia a fost deschisa in 2005, iar aparatorul intereselor companiei nationale a fost fostul presedinte al CC, Gheorghe Oprescu. Autoritatea de concurenta era obligata sa ia o decizie in acest caz in acest an, in urma unei decizii in instanta obtinute chiar de una din firmele care au facut plangere la Consiliul Concurentei impotriva Postei Romane, au mai precizat sursele.

Investigatia Consiliului Concurentei, demarata din 2005, a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres.

Intermediari sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei. Serviciul postal 'Infadres' se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna.

  • Surse: Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa ia o decizie in cazul Postei in acest an

Potrivit surselor HotNews.ro, Consiliul Concurentei era obligat prin decizie judecatoreasca sa ia o decizie in cazul investigatiei impotriva Postei Romane pana la sfarsitul acestui an. Decizia in instanta a fost obtinuta chiar de una din firmele care a facut plangere la Consiliul Concurentei impotriva Postei Romane, nemultumita ca autoritatea nu finalizeaza mai repede aceasta investigatie (n.r este vorba de firma Mailers).

Consiliul Concurentei a anuntat inca de saptamana trecuta ca raportul de investigatie a fost finalizat si se recomanda amenda impotriva Postei pentru abuz de pozitie dominanta. Contactati de HotNews.ro oficialii Postei Romane au precizat ca vor actiona in consecinta dupa ce se va lua o decizie de Consiliul Concurentei si vor fi informati oficial. Decizia Consiliului Concuretei poate fi contestata in instanta.

  • UPDATE Mihai Petroff, directorul executiv al Mailers: Fostul presedinte al Consiliului Concurentei in perioada 2007-2009 a reprezentat pozitia Postei Romane la audieri

Contactat de HotNews.ro, Mihai Petroff, directorul executiv al firmei Mailers Serv, a confirmat faptul ca in luna iunie din acest an Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat o decizie definitiva si irevocabila ce obliga Consiliul Concurentei sa finalizeze investigatia in acest an. Decizia Inaltei Curti de casatie este atasata articolului.

  • "(...) avand in vedere circumstantele si complexitatea cauzei, dar si miza si obiectul litigiului, Inalta Curte constata ca autoritatea de concurenta nu a alocat resursele umane, materiale, etc., necesare si nu a dispus masurile organizatorice necesare finalizarii investigatiei intr-un termen rezonabil, termenul de aproape 5 ani de la declansarea investigatiei constituind o depasire a unei durate rezonabile", se arata in decizia Inaltei Curti.

Mihai Petroff sustine ca in urma acestei decizii definitive si irevocabile data pe 17 iunie 2010, Consiliul Concurentei era obligat sa finalizeze cu decizie investigatia in termen de 6 luni, termen ce expira maine.

  • "A fost socant pentru noi faptul ca Gheorghe Oprescu, fostul presedinte al Consiliului Concurentei in perioada 2007-2009, a reprezentat Posta Romana la audieri. Presedintele institutiei timp de 2 ani la audierile de pe 30 noiembrie a reprezentat pozitia Postei Romane. Un lucru socant si nelegal", a declarat Mihai Petroff.

Reclamatie: CNPR are tarife mai mari decat Posta germana la serviciile de publicitate prin posta

In ce au constat pana la urma plangerile impotriva Postei Romane? Mihai Petroff spune ca plangerile au inceput din 2005.

  • "Prima plangere a fost facuta in 2005, prin luna iulie daca nu ma insel, de catre mai multe firme semnatare intre care si Mailers. Plangerea a fost facuta impotriva unei majorari de tarife pentru serviciile de publicitate prin posta. O a doua plangere a fost facuta in august 2005 pentru majorarea de tarife pentru servicii financiar postale, adica pentru mandatele postale. A treia plangere a fost facuta doar de Mailers in 2006. In 2008 s-a mai deschis o investigatie impotriva Postei", a spus Petroff.

Posta ar avea tarife la serviciile de publicitate prin posta mai ridicate decat Posta germana. "Pentru serviciile Infadres, de publicitate prin posta, pe care le folosim noi, CNPR are tarife mai mari decat posta germana, Deutsche Post, in preturi absolute", a zis acesta.

Decizia care nu le-a fost comunicata inca nu este un motiv de bucurie spune directorul firmei Mailers.

  • "Este o amenda pe care Posta Romana trebuie sa o plateasca catre bugetul de stat. Nici macar nu putem spune ca ne bucura ca este o suma atat de mare. Practic, o firma care este 75% de stat si 25% Fondul Proprietatea, din care iarasi jumatate este statul, plateste la bugetul de stat o suma imensa. Ni s-a dat dreptate, atata tot. Statul ne recunoaste faptul ca plangerea noastra a fost intemeiata si ca managementul Postei Romane la nivelul 2005-2009 a incalcat grav legislatia de concurenta si legislatia comunitara", a incheiat Mihai Petroff.

UPDATE 2: Consiliul Concurentei a anuntat oficial ca a amendat Posta Romana cu 24,06 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta

Consiliul Concurentei a anuntat oficial vineri faptul ca a amendat Posta Romana cu 103,3 milioane lei (24,06 milioane euro), reprezentand 7,2% din cifra de afaceri realizata pe 2009, pentru abuz de pozitie dominanta.

Posta a fost gasita vinovata de aplicarea unor reduceri tarifare discriminatorii pentru furnizarea serviciilor sale.

  • "Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA in perioada 2005 ¬2009 pe piata serviciului postal standard de trimitere interna de publicitate prin posta adresata (numit si serviciul Infadres), extins si pe piata serviciului de corespondenta comerciala, precum si acordarea reducerilor tarifare in mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres", se arata in comunicatul autoritatii.

Mai multe detalii in comunicatul atasat articolului.

Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei in 2009. Autoritatile au inceput restructurarea institutiei

Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei.

In luna iunie din acest an, autoritatile au aprobat prin Hotarare de Guvern strategia de restructurare a Postei Romane. Reorganizarea institutiei a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte, conform datelor anuntate in iunie de ministerul Comunicatiilor.