Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si constructii va continua sa scada in perioada decembrie 2010 - februarie 2011 comparativ cu cele trei luni anterioare, iar in servicii se contureaza o relativa stabilitate, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati continua sa se reduca in majoritatea sectoarelor economice.

In industria prelucratoare managerii estimeaza o scadere a productiei

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -45%, -39% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea in constructii isi mentine tendinta de scadere accentuata

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o scadere accentuata atat a volumului productiei (sold conjunctural -50%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47%). Managerii estimeaza o reducere a numarului de salariati (sold conjunctural -37%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).

Scadere moderata a activitatii in comert in urmatoarele trei luni

In decembrie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -11%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -4%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +33%).

Managerii din sectorul serviciilor sunt cei mai optimisti

Conform estimarilor din luna decembrie 2010, cifra de afaceri din servicii va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural +1%). Numarul de salariati va inregistra o diminuare moderata (sold conjunctural -12%) in acest sector. In intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati scaderea estimata va fi mai mare decit pe total sector (sold conjunctural -25%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.