Activitatea din servicii, constructii si comertul cu amanuntul va scadea in primele trei luni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, iar in industria prelucratoare se contureaza o relativa stabilitate. De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati continua sa se reduca in toate sectoarele economice.

In industria prelucratoare managerii estimeaza o stabilitate a productiei

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Numarul de salariati va continua sa se reduca, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare (-11% la intreprinderile mici, cu 1-49 salariati). Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -46%, -43% si respectiv -41%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Activitatea in constructii isi mentine tendinta de scadere accentuata

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -24%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). Managerii estimeaza o reducere si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu 1-49 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

Scadere a activitatii in comert in urmatoarele trei luni

In ianuarie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -20%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -25%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -22%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -7%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +28%).

Pesimismul revine in randul managerilor din sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna ianuarie, cifra de afaceri din servicii va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -8%). Numarul de salariati va inregistra o diminuare moderata (sold conjunctural -11%) in acest sector. In intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati, scaderea estimata va fi mai mare decit pe total sector (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.