Preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns la un nivel record in luna ianuarie, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care arata ca recentele evenimente meteorologice de pe glob ar putea creste presiunea pe costul alimentelor, potrivit Reuters. Pentru a saptea luna consecutiv, indicele preturilor la alimente publicat lunar de FAO a inregistrat cel mai ridicat nivel de la publicarea acestui indice in 1990, depasind valoarea record de 224,1 puncte consemnata in iunie 2008, cand au avut loc revolte in unele state din cauza pretului ridicat al alimentelor.

Astfel, in luna ianuarie indicele preturilor la alimente a atins valoarea record de 230,7 puncte, cu 7,6 puncte mai mult decat in decembrie 2010.

"Noile cifre arata ca presiunea asupra preturilor alimentelor la nivel mondial nu se atenueaza. Este posibil ca aceste preturi sa ramana la un nivel ridicat si in urmatoarele luni", a declarat Abdolreza Abbassian, economist FAO.

Toate componentele indicelui FAO au inregistrat cresteri in luna ianurie, singura exceptie fiind carnea.

Indicele preturilor cerealelor a urcat in ianuarie la 245 puncte, reflectand majorarea pretului la grau. Seceta din 2010 din regiunea Marii Negre, ploile puternice din Australia si vremea nefavorabila din Argentia, precum si o anticipare a majorarii cererii dupa tulburarile din Africa si Orientul Mijlociu au dus la cresterea pretului cerealelor la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Pretul orezului a crescut usor, dupa ce Indonezia, cea mai mare economie din sud-estul Asiei, a cumparat saptamana trecuta 820.000 de tone de orez. O majorare importanta de pret s-a inregistrat la produsele lactate, de 6,2% comparativ cu luna anterioara, ca urmare a unei oferte reduse si a cresterii cererii, in special in China si India. Oferta redusa a mentinut ridicat si pretul zaharului.

Indicele preturilor la carne s-a mentinut constant la 166 puncte, desi preturile din Europa au scazut, acestea fiind compensate de o usoara crestere in Brazilia si Statele Unite.

Josette Sheeran, ONU: Daca oamenii nu au mancare au doar trei alternative: revolta, imigratia sau moartea

Lumea intra intr-o perioada de penurie de alimente si probleme grave in aprovizionarea cu mancare, in parte din cauza problemelor meteorologice si pe fondul cresterii preturilor, potrivit directorului Programului alimentar mondial al ONU.

"Intram intr-o era a penuriei de alimente si intreruperi in aprovizionare. Aceasta este o problema foarte mare pentru toata lumea", a declarat Josette Sheeran, director executiv al Programului Alimentar Mondial

Ea a adaugat ca "daca oamenii nu au suficienta mancare au doar trei optiuni: revolta, imigratia sau moartea. Avem nevoie de un plan de actiune mai bun. Credem ca suntem intr-o perioada in care trebuie sa fim foarte atenti in ceea ce priveste aprovizionarea cu alimente".

Analistii cred ca pretul ridicat al alimentelor a fost un factor care a contribuit la recentele tulburari politice din Algeria si Tunisia, care s-au raspandit apoi in Egipt si Iordania.