Grupul Rompetrol ar putea lansa o emisiune de obligatiuni sau ar putea contracta un imprumut daca va ajunge la un acord cu Guvernul in ceea ce priveste plata datoriei catre statul roman, a declarat la Almaty, Tolegen Bozjanov, presedintele grupului petrolier, citat de Bloomberg. Rompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, s-a oferit in luna ianuarie sa plateasca o parte a datoriei de 515 milioane de euro catre statul roman, iar restul sa ii utilizeze pentru modernizarea rafinariei Petromidia.

Rompetrol a platit anul trecut 54 milioane de euro in contul acestei datorii, insa actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 30 septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat.

In urma conversiei, statul roman va detine prin Ministerul Finantelor 44,69% din actiuni, in valoare de 1,97 miliarde de lei. Astfel, statul devine actionar la Rompetrol, desi Ministerul de Finante a cerut plata integrala a datoriei, care a ajuns la scadenta la 30 septembrie 2010. Grupul Rompetrol va ramane cu 42,4% din actiuni, in valoare totala de 1,87 miliarde de lei, iar 12,8% din capitalul social va fi detinut de alti actionari.

Statul roman sustine insa ca Rompetrol nu poate face conversia in actiuni dupa ce a platit o mica parte din datorie, oficialii aratand ca grupul petrolier trebuie sa faca ori plata integrala a sumei datorate ori o conversie in actiuni a datoriei totale.

La sfarsitul lunii februarie, Sorin Blejner, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a declarat ca este putin probabil ca Romania sa accepte ca Rompetrol Group sa plateasca doar o parte a datoriei.

Vezi aici istoricul privatizarii Petromidia.