Ministrul propus al Agriculturii, Achim Irimescu, vrea sa inregistreze kurtoskalacs - celebrul cozonac secuiesc - drept produs traditional romanesc cu indicatie geografica protejata in Uniunea Europeana.

KurtosFoto: Wikipedia

"Am vorbit in acest sens (in ceea ce priveste cozonacul secuiesc, n.r.) cu oficialii din Ungaria si am stabilit de comun acord ca este produs romanesc, dar nu am gasit pana acum o asociatie care sa-l promoveze", a afirmat Irimescu la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultura, citat de Mediafax.

Pana in prezent un singur produs traditional romanesc - magiunul de Topoloveni - a fost inregistrat pentru protectia indicatiei geografice si a denumirii de origine in Uniunea Eurpopeana.

"Mai vrem sa mai protejam salamul de Sibiu si telemeaua de Ibanesti (...). Se mai pune problema afumatului de Novaci, care are o problema ca este promovat de un agent economic si nu de catre o asociatie", a mai spus Irimescu.

Comisiile parlamentare pentru Agricultura l-au avizat, luni, in unanimitate, pe Achim Irimescu pentru functia de ministru al Agriculturii.