​Statul roman nu va putea sa impuna hipermarketurilor sa vanda produse alimentare romanesti in proportie de 51% si sa isi scurteze programul de lucru la sfarsit de sapatamana, pentru ca astfel de masuri ar determina Comisia Europeana sa declanseze procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru incalcarea regelementarilor privind concurenta, a declarat, miercuri, pentru Hotnews, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Achim IrimescuFoto: Ministerul Agriculturii

Ministrul a fost prezent marti la Parlament, unde reprezentanti ai producatorilor romani din agricultura si parlamentari de specialitate au propus instituirea unor masuri prin care hipermarketurile sa fie determinate sa isi reduca activitatea sau sa se inchida in weekend si sa creasca proportia de alimente de productie romaneasca disponibile pe rafturi de la 30%, cat este in prezent, la 51%.

Contactat miercuri de HotNews, Irimescu a explicat ca pozitia sa a fost pentru discutii cu hipermarketurile, fiind exclusa posibilitatea instituirii unei obligatii pentru acestea.

"Nu poti impune, pentru ca sunt legile concurentei la nivel european. Nu ne putem juca cu legile, pentru ca mergem imediat la infringement. Hipermarketurile internationale, care au forta, atat ar astepta", a spus Achim irimescu, pentru HotNews.ro.

Punctual, referitor la scurtarea programului hipermarketurilor in weekend, ministrul Agriculturii a recunoscut ca in acest moment nu exista nicio analiza care sa arate ca o astfel de masura ar ajuta fermierii romani.

"Cred ca e nevoie de o analiza in care sa stabilim in ce fel ar putea sa influenteze situatia fermierilor nostri. In acest moment nu avem elemente sa indice ca macar o reducere a programului hipermarketurilor - sa zicem duminica, cu o ora sau doua - ar avea efecte favorabile. Daca in urma unei analize s-ar putea ajunge la o astfel de concluzie, am putea sa discutam cu hipermarketurile, dar noi nu putem sa le impunem lor o astfel de masura" - a spus Irimescu, pentru HotNews.ro.

"Exclus sa fie o lege , asa ceva nu se poate. Numai prin consultare cu hipermarketurile se poate ajunge la o masura de comun acord, dar nu vad o astfel de posibilitate pe termen scurt", a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la posibilitatea reducerii programului hipermarketurilor in weekend, el a atras atentia si asupra obiceiurilor de consum ale cumparatorilor romani.

"Trebuie sa tinem cont si de faptul ca romanul e obisnuit sa mearga in weekend la hipermarket si probabil multa lume ar fi foarte suparata daca s-ar recurge la astfel de masuri. Nu a fost vorba in niciun fel de inchiderea lor" - a mai spus Acchim Irimescu, pentru HotNews.ro.

Acesta a mentionat ca in anumite state vest-europene masura reducerii programului marilor hipermarketuri in week-end a fost impussa de sindicatele lucratorilor din comert, care au urmarit scurtarea timpului de lucru pentru salariatii centrelor comerciale si bunastarea acestora, nefiind vorba de interese ale fermierilor.

In legatura cu posibilitatea ca hipermarketurile sa fie obligate sa puna pe rafturi 51% produse alimentare romanesti, ministrul Irimescu a precizat ca nici o astfel de masura nu poate fi impusa.

"Nici aceasta masura nu poate fi impusa. Numai prin acord cu hipermarketurile se poate ajunge la cresterea procentului de produse romanesti", a spus Irimescu.

In context, ministrul Achim Irimescu a recunoscut ca in acest moment Romania nu dispune inca de mijloace de productie si depozitare pentru a putea asigura 51% din piata alimentara din surse interne.

"Sustin (cresterea proportiie de htana romaneasca in hipermarketuri, cu acordul acestora - n.r.), dar cu amendamentul ca acum nu se poate asigura acest procent de 51%. Pe viitor, cred ca se va putea, pentru ca - sa nu uitam - noi am exportat la greu alimente pe vremuri. Dar nu in acest momet. Exista un principiu: functia naste organul. Asa ca, probabil pe viitor, putem discuta si despre productia de sere de legume. Romania nu are nicio sansa sa fie competitiva cu produsele din Antalia, unde temperatura nu coboara niciodata sub 10 grade Celsius".

Irimescu a facut aceste precizari dupa ce, marti, o parte a presei a scris ca ministrul Agriculturii sustine inchiderea Hipermarketurilor in weekend si o prezenta de 51% a produselor romanesti in aceste magazine.

Miercuri, Irimescu a postat o precizare pe Facebook:

"Vreau sa clarific chestiunea privind solicitarile producatorilor, respectiv ca hipermarcheturile sa-si reduca programul in week-end si ca 51% din produsele agro-alimentare comercializate sa fie produse in Romania. Aceasta deoarece mi s-au atribuit afirmatii pe care nu le-am spus.

Mai intai consider ca ar trebui analizat in ce masura o reducere a orarului hipermarketurilor (inchiderea cu una - doua ore mai devreme in we) ar ajuta fermierii. Daca analiza ar indica un efect pozitiv, atunci am putea discuta su supermarketurile sa vedem ce solutie ar fi. In niciun caz nu se poate decide de catre autoritati inchiderea hipermarketurilor in weekend!

In alta ordine de idei, cu totii ne-am dori cat mai multe produse romanesti in magazine, dar trebui vazut in ce mod se poate realiza. Pe timpul iernii este greu de presupus ca Romania ar putea in cativa ani macar sa asigure procentul respectiv la fructe si legume in hipermarketuri".