Statul român a câștigat anul trecut un nou teritoriu de 100 de hectare de plajă turistică după finalizarea lucrărilor de protecție costieră pe Litoral, dar extinderea a creat un disconfort pentru turiști, deoarece operatorii nu au mai putut amplasa șezlonguri și umbrele în apropierea apei, astfel că mulți români au renunțat la concediile din aceste stațiuni, a spus joi ministrul Turismului, Daniel Cadariu.

Plaja MamaiaFoto: Captura YouTube / Filmari Drona UHD

Ce probleme au apărut anul trecut pe Litoralul românesc după lărgirea plajelor

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență menită să rezolve o problemă apărută în cursul anului trecut pe plajele de pe litoral.

La finalul ședinței, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a detaliat problemele apărute.

  • „După cum se știe, Administrația Națională Apele Române a derulat un proiect în două faze și l-a și finalizat. În urma finalizării lucrărilor din acest proiect s-a realizat protecția costieră prin reducerea eroziunii, iar în urma acestor investiții, statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică.
  • Știm din cursul anului trecut că a apărut o problemă și anume faptul că agenții economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru aliniamentul existent la momentul respectiv, pentru a fi utilizate acele porțiuni de plajă în scop turistic.
  • În multe cazuri - și mă refer aici la stațiunea Mamaia, dar mă refer şi la Constanța și la Eforie Nord - în multe cazuri, dimensiunea, lărgimea plajelor depășește 200 de metri, poate chiar 300 de metri, aspect care a creat un disconfort pentru turiști, pentru că operatorii nu au putut amplasa șezlonguri, umbrele, alte facilități în folosul turiștilor în apropierea apei și au fost situații frecvente în cursul anului trecut când turiștii au renunțat efectiv să își mai petreacă concediul în acele stațiuni.”, a spus ministrul Daniel Cadariu.

Ce soluție tenmporară a găsit Guvernul pentru a aduce înapoi românii pe litoral

Soluția identificată pentru sezonul estival din acest an, care este cuprinsă în Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern, este amendarea unui articol din Codul administrativ, care va permite închirierea prin încredințare directă, prin niște acte adiționale la contractele existente, către operatorii economici, fără licitație.

”În fond, orice agent economic, și discutăm de aproximativ 400 de astfel de cazuri pe Litoral, are la dispoziție 15 zile pentru a face o notificare către Apele Române în ideea de a încheia acel act adițional, iar Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea, din acel moment are maximum 20 de zile la dispoziție pentru a încheia acel act adițional.

Tarifele pentru noile suprafețe vor fi cele specifice activităților sportive și recreative la valori aflate deja în normative și valorile respective apar în anexa la ordonanța de urgență.”, a spus ministrul Cadariu.

Pentru detalii despre problemele apărute pe Litoral citește și: