​10 opere din colecția matematicianului, academicianului și diplomatului român Mircea Malița vor fi scoase la licitație săptămâna viitoare la Casa Artmark, în cadrul Licitațieide Vară. Evenimentul din 16 iunie, care reunește aproximativ 200 de capodopere semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești, include și o selecție din colecția de a artă a lui Mircea Malița, o personalitate marcantă a vieții publice românești și înainte, și după 1989. Apariția operelor din colecția Mircea Malița reprezintă o premieră pentru piața românească de artă, iar valoarea lucrărilor din colecția sa depășește 100.000 de euro.

Peisaj la Breaza - Alexandru CiucurencuFoto: Artmark

Cea mai valoroasă operă din cadrul colecției Mircea Malița este „Crizanteme”, semnată de maestrul Ștefan Luchian. Opera are o evaluare de 25.000-35.000 de euro și a participat, în 1957, la Expoziția Ștefan Luchian la Muzeul de Artă al R.P.R.. O altă operă, din colecția Mircea Malița, este „Peisaj la Breaza”, semnată de Alexandru Ciucurencu. Lucrarea, evaluată la 10.000-18.000 de euro, a fost realizată de artist în 1962, perioadă în care pictura sa lua un drum al impresiei în care cromatica domină întreg câmpul vizual.

Tot din colecția Mircea Malița, omul care a cunoscut personal personalități precum Pablo Picasso, George Bush, Margaret Thatcher, Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga, provine și opera „La Buștenari”, semnată de artistul Dumitru Ghiață, ale cărui lucrări pot fi admirate în marile muzee din România. Opera are prețul de pornire de doar 1.500 de euro.

În cadrul licitației se regăsesc și o serie de acuarele și schițe semnate de maestrul Theodor Pallady sau alți importanți artiști, precum Marcel Chirnoagă, Dumitru Ghiață, Ion Vlasiu sau Aurel Jiquidi. Pentru prețul de pornire de 900 de euro este scoasă la vânzare, în licitația din 16 iunie, lucrarea „Les Deux Magots”, pentru 800 de euro acuarela „La cafenea”, iar pentru doar 500 de euro „Faleză în Royan”, semnate „TP” – Theodor Pallady.

Mircea Malița a lăsat României o bogată moștenire culturală, pe lângă colecția de artă pe care a îmbogățit-o cu multe opere de valoare de-a lungul anilor. Personalitatea lui Mircea Malița este recunoscută nu doar în țara noastră, ci și la nivel internațional, fiind primul român care a fost cooptat, ca membru de onoare, în faimosul Club de la Roma. Mai mult, Mircea Malița a ocupat funcții importante în cadrul Organizației Națiunilor Unite, în Ministerul de Externe, în Ministerul Educației, precum și în cadrul ambasadelor din Elveția, SUA și Geneva, fiind și membru al Academiei Mondiale de Artă. Tot lui Mircea Malița îi datorăm Fundația Universitară a Mării Negre.

Operele ce provin din colecția istorică Mircea Malița sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, alături de cele aproximativ 200 de opere din cadrul Licitației de Vară. Expoziția este deschisă publicului larg, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00- 20:00, de luni până duminică.

Expoziția Licitației de Vară, la Palatul Cesianu-Racoviță

Articol susţinut de A10 by Artmark