Romania este prima tara din lume care a omologat pentru testare, pe o perioada de trei ani, un fungicid care contine o substanta chimica toxica numita initium, acesta fiind utilizat in culturile de vita de vie, cartofi, rosii, castraveti si ceapa. Pana acum, celelalte tari europene s-au aratat reticente si au evitat sa aprobe folosirea acestui produs care a starnit o serie de controverse in ultima vreme."Nu exista nicio tara interesata, din informatiile pe care le am eu", a declarat pentru HotNews.ro europarlamentarul Daciana Sarbu. Oficialii Ministerului Agriculturii pun aceasta reticenta pe seama "intereselor extraordinare". Potrivit secretarului de stat Adrian Radulescu, fungicidul va fi testat timp de doi ani. Deja, este al doilea an de testare.

  • Fungicidele pe baza de Initium sunt produse de compania BASF, lider mondial in domeniul chimic. Romania pare pregatita sa foloseasca acest produs la scara larga, chiar daca in acest moment se afla doar in stadiu experimental. Cel putin asta reiese dintr-un comunicat al BASF, "viticultorii si producatorii de legume din Romania se pot bucura inca din 2010 de gama moderna de solutii pentru protectia durabila a recoltelor oferita de BASF". In acelasi comunicat se arata ca agricultorii romani prezinta un interes foarte mare pentru tehnologiile inovatoare. „Agricultorii romani vor sa fie competitori de succes pe piata europeana. Din acest motiv exista un interes foarte mare privind tehnologiile inovatoare”, a declarat Michael Hess, Director pentru Produse pentru Protectia Plantelor in Europa Centrala. Cititi aici tot comunicatul BASF.

Daciana Sarbu: Nu am inteles de ce trebuie sa fim noi primii care testam aceste produse

Europarlamentarul Daciana Sarbu a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a afla

Urmeaza sa ma adresez si altor institutii, inclusiv celor care se ocupa de protejarea populatiei, tocmai pentru ca nu am inteles din raspunsul Comisiei, decat ca daca au fost testate conform normelor europene, pot fi autorizate (...)Si nu am inteles de ce trebuie sa fim noi primii care testam aceste produse

Daciana Sarbu, europarlamentar

mai multe amanunte despre noul produs chimic utilizat in agricultura. Daciana Sarbu a transmis doua intrebari referitoare la masurile care trebuie luate in vederea protejarii consumatorilor de eventuale efecte nocive:

  • Ce masuri considera Comisia ca ar trebui luate pentru a se asigura ca normele privind protectia si informarea consumatorilor sunt respectate in timpul testarilor de noi produse neomologate in statele membre?  
  • De ce fel de instrumente dispune Comisia pentru a se asigura ca niciun fel de produs nu este pus pe piata pana cand nu au fost stabilite clar efectele pe care acesta le are asupra organismului uman?

Raspunsul Comisiei Europene la aceste intrebari nu au adus niciun fel de lamurire. "Atunci cand autorizeaza un produs de protectie a plantelor, un stat membru trebuie sa evalueze daca standardele ridicate in materie de siguranta pentru sanatatea umana si animala si pentru mediu, astfel cum sunt prevazute in legislatia europeana, sunt indeplinite pentru toate utilizarile pentru care se acorda autorizatia. Acordarea de autorizatii provizorii nu reprezinta o derogare de la aceasta regula, prin urmare, standardele de siguranta nu sunt compromise. Un stat membru, atunci cand acorda autorizatii provizorii, decide sa efectueze intreaga evaluare a riscurilor pe cont propriu si, prin urmare, poate sa nu beneficieze pe deplin de distribuirea echitabila a sarcinilor in cadrul procedurii de evaluare inter pares. Cu toate acestea, statele membre pot accelera in acest fel intrarea unor produse inovatoare pe piata lor, ceea ce ar putea fi, de asemenea, mai sigur pentru consumatori si pentru mediu in comparatie cu alte produse", se arata in raspunsul Comisiei Europene semnat de comisarul European pentru Sanatate, John Dalli.

Contactata de HotNews.ro, Daciana Sarbu a afirmat ca va face in continuare demersuri pentru a obtine mai multe informatii. "Ideea e ca nu am inteles nici eu (n.red. raspunsul CE). Urmeaza sa ma adresez si altor institutii, inclusiv celor care se ocupa de protejarea populatiei, tocmai pentru ca nu am inteles din raspunsul Comisiei, decat ca daca au fost testate conform normelor europene, pot fi autorizate (...)Si nu am inteles de ce trebuie sa fim noi primii care testam aceste produse", a mai spus Daciana Sarbu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Secretar de stat in Ministerul Agriculturii: Eu prefer, daca mi-ati da, numai organisme modificate genetic, si sa vedeti ca traiesc pana la 150 de ani

Daca ma intrebati pe mine, OMG-urile sunt mai bune decat plantele ecologice. Plantele ecologice ce inseamna? Se zice sa le lasi in natura si sa nu le tratezi cu nimic. Dar acolo sunt "n" daunatori, microtoxine, mucegaiuri care creaza mari probleme la animale

Adrian Radulescu, secretar de stat in Mininisterul Agriculturii

Oficialii Ministerului Agriculturii nu vad nicio problema in faptul ca Romania este prima tara din lume care testeaza acest produs chimic. "Este o chestiune care a tinut cap de afis, ca e initium, ca e otrava. Toate detin cate un produs care este otravitor, ca altfel nu si-ar face efectul. Problema care s-a discutat ca de ce l-am luat noi primii. Este aprobat de laboratorul UE pentru siguranta alimentelor. Noi l-am luat in testare, nu este folosit in scop comercial. Doi ani, noi il testam. Suntem in al doilea an de testare. In urma rezultatelor de laborator, vom vedea daca exista ceva rezidual in produse, daca are efecte si apoi vom decide daca il vom lasa la comercializare sau nu", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. In opinia acestuia, noul fungicid este un produs "normal".

De altfel, Adrian Radulescu nu se declara adeptul agriculturii ecologice, preferand chiar controversatele organisme modificate genetic (OMG). "Eu prefer daca mi-ati da, numai OMG, si sa vedeti ca traiesc pana la 150 de ani", a afirmat Adrian Radulescu. "Daca ma intrebati pe mine OMG-urile sunt mai bune decat plantele ecologice. Plantele ecologice ce inseamna? Se zice sa le lasi in natura si sa nu le tratezi cu nimic. Dar acolo sunt "n" daunatori, microtoxine, mucegaiuri care creaza mari probleme la animale", a adaugat secretarul de stat.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Fungicidul pe baza de Initium, produs utilizat in special pentru combaterea manei la vita-de-vie si legume, a starnit controverse pe motiv ca ar fi cancerigen. In schimb, compania producatoare, BASF, sustine ca produsele care contin Initium sunt sigure pentru agricultori, utilizatori, consumatori si pentru mediu, daca sunt utilizate in conformitate cu instructiunile de pe eticheta. BASF mai afirma ca studiile au aratat ca Initium nu provoaca cancer, nu este nociv pentru mamifere dupa ingestie si nu este iritant pentru ochi si piele. BASF sustine ca produsele bazate pe Initium urmeaza sa fie inregistrate in Olanda si Marea Britanie in prima jumatate a anului 2010. Cititi aici comunicatul BASF.  
  • In urma cu doua luni, senatorul Iulian Urban a cerut chiar si o ancheta parlamentara invocand faptul ca Ministerul Agriculturii refuza sa dea detalii si explicatii oficiale. Urban a cerut, de asemenea, interzicerea folosirii acestui produs in conditiile in care ar spori pana la 65% riscul de cancer de colon. Cititi aici interventiile senatorului Iulian Urban pe aceasta tema.