Romania a inregistrat o scadere cu 10,2% a productiei in sectorul constructiilor in trimestrul al doilea al anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, cea mai abrupta prabusire din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri Oficiul european de statistica Eurostat. Noile date economice ofera inca o explicatie pentru recesiunea tehnica in care a cazut economia Romaniei, conform datelor prezentate saptamana trecuta de statistica UE. Informatiile Eurostat confirma existenta unei tendinte clare de scadere a investitiilor guvernamentale in lucrari publice.

Premierul Victor Ponta in vizita pe un santier de autostradaFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit sursei citate, si in trimestrul I al anului 2014 Romania a avut o cadere a sectorului constructiilor cu 10% fata de perioada similara a anului 2013.

Cifrele sectorului constructiilor din Romania ilustreaza o prabusire din toate punctele de vedere. In trimestrul I al anului 2014, Romania a avut o scadere cu 7,4% fata de trimestrul IV al anului 2013, in date ajustate sezonier.

Caderea a continuat si dupa venirea primaverii. Astfel, in trimestrul II al anului 2014 productia in constructii s-a diminuat cu 1,1% fata de primele 3 luni ale aceluiasi an (date ajustate sezonier), releva informatiile prezentate de Eurostat.

Spre comparatie, vecinii nostri unguri au avut o crestere accelerata a sectorului constructiilor. In trimestrul I al anului 2014, Ungaria a inregistrat un avans al productiei in constructii de 26,1% fata de primele trei luni ale anului 2013. In trimestrul II al anului 2014 cresterea a fost de 20,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Si bulgarii au fost pe crestere. In trimestrul I al anului 2014, Bulgaria a avut o majorare cu 4,8% a productiei in constructii comparativ cu primele trei luni ale anului 2013. In trimestrul II al anului 2014, cresterea constructiilor din Bulgaria a fost cu 3,4% fata de perioada similara a anului trecut.

Evolutia sectorului constructiilor in UE in anul 2014 comparativ cu anul 2013

Din fericire pentru romani, Spania, una dintre principalele destinatii ale fortei de munca romanesti, a cunoscut un reviriment al constructiilor. In trimestrul I al anului 2014, cresterea productiei in constructii a fost de 21,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in trimestrul II al anului 2014 constructiile spaniole s-au majorat cu 34% fata de trimestrul similar al anului 2013.

Italia a fost, insa, pe scadere, cu 5,3% in trimestrul I al anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Prima economie a Europei, Germania, a avut o crestere a productiei in constructii cu 13,6% in primele 3 luni ale anului 2014 fata de perioada similiara a anului trecut, insa in trimestrul al doilea din 2014 s-a inregistrat o scadere usoara, de 0,3%, fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Slovenia a cunoscut cele mai mari cresteri procentuale in constructii din intreaga Uniune Europeana: 38,2% in trimestrul II si 37% in trimestrul I din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013.

documente

Buletinul Eurostat privind sectorul constructiilor in UE 2014

(20 Aug 2014) PDF, 125KB

In ansamblu, in Uniunea Europeana productia in constructii a crescut cu 6,5% in trimestrul I si cu 3,4% in trimestrul II din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013. In trimestrul al II-lea al anului 2014, comparativ cu primele trei luni ale aceluiasi an, UE a avut o scadere usoara, de 0,6%, a productiei in constructii, conform Eurostat.

Scaderea productiei romanesti in constructii apare in contextul in care economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, potrivit datelor prezentate de Eurostat saptamana trecuta. Romania a avut scadere economica de 1% in trimestrul II al anului 2014 fata de primele trei luni ale aceluiasi an, si de 0,2% in trimestrul I al anului 2014 fata de trimestrul IV al anului 2013. In trimestrul I al anului 2014, productia in constructii a fost pe crestere, cu 1,7%, fata de trimestrul IV al anului 2013, in UE.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a identificat printre cauzele recesiunii tehnice in care a cazut economia Romaniei si lipsa investitiilor guvernamentale.

"La investitiile publice, cand ai -20% in executia bugetara in 6 luni de zile, e o scadere dramatica, e foarte mult. In primul rand, trebuie sa avem o revigorare la nivelul investitiilor publice si pare ca acstea scad semnificativ pentru ca incasarile bugetare sunt foarte slabe, sunt mult sub program. Dar este si o lipsa de proiecte de investitii, pentru ca nu poti sa-ti imaginezi ca a vrut cineva ca deficitul bugetar la 6 luni sa fie mult sub tinta. Acest deficit, care este mult sub tinta agreata cu FMI, arata ca este si o lipsa de investitii", a explicat Ionut Dumitru, pentru HotNews.ro, saptamana trecuta.

Legata de scaderea sectorului constructiilor este si absorbtia slaba a fondurilor europene, a mentionat seful Consiliului Fiscal. "Fondurile europene e clar ca au o absorbtie foarte slaba, dar nici macar pe banii din surse proprii, daca ne uitam la cheltuielile de capital din buget, nu s-au realizat".

Citeste si: