Constantin Trihenea si-a dat demisia din functia de director general al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro ministrul economiei, Ion Ariton. Intrebat care este cauza demisiei, acesta a raspuns "din motive personale". Pana la aceasta ora, Constantin Trihenea nu a putut fi contactat.

Constantin TriheneaFoto: Hotnews

Aceasta demisie vine la scurt timp dupa ce Trihenea a declarat ca Hidroelectrica intentioneaza sa creasca preturile la energia hidro livrata consumatorilor din zona reglementata (n.red. populatie) cu 50% de la 1 ianuarie 2012 deoarece compania a avut de suferit in 2011 din cauza secetei.

Trihenea mai spus ca in acest moment, preturile stabilite prin contractele reglementate sunt sub costurile de productie si se situeaza la jumatate fata de nivelul pietei.

In ceea ce priveste contractele bilaterale, Hidroelectrica intentioneaza sa majoreze preturile cu peste 3,5% de la 1 ianuarie si sa scada cantitatile livrate. Trihenea a mentionat ca aceste contracte expira in perioada 2015-2018. "Vom face tot posibilul sa creasca pretul. Vrem cu cel putin 3,5%, iar, acolo unde este posibil, sa fie chiar cu rata inflatiei sau sa ajunga la pretul pietei", a spus Trihenea.

Acesta a mai spus ca in cazul unor contracte este posibila reducerea cantitatilor cu 15%.

  • In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie in cosul destinat consumatorilor casnici la un pret sub costurile de productie estimat la o medie anuala de 86 de lei/ MWh. Potrivit Federatiei Hidrosind, in acest cos sunt livrati anual 4,5 TWh ora de energie hidro dintr-un total de aprox. 12 MWh. Pretul energiei livrate este de 72 lei/Mwh, in conditiile in care pretul final al cosului (n.red. format din energie hidro, termo si nucleara) este de aproximativ 160 de lei.

Constantin Trihenea a fost numit in functia de director general al Hidroelectrica pe 1 ianuarie 2011, inlocuindu-l pe Mihai David. Pentru a ajunge la Hidroelectrica, Trihenea a renuntat la functia de prefect al judetului Sibiu.

Dragoş Zachia, directorul general adjunct, va prelua temporar atributiile directorului general.