Guvernul a aprobat in sedinta de marti acordarea ajutorului de stat pentru inchiderea minelor de carbune neviabile din cadrul Companiei Nationale a Huilei SA Petrosani, pentru anul 2012. Exploatarile miniere necompetitive ce urmeaza sa fie inchise pana in anul 2018 sunt Petrila, Uricani, Paroseni. Planul de inchidere include disponibilizarea a 3.300 de angajati, pana in 2018. Comisia Europeana a aprobat recent acordarea unui ajutor total de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro). Pentru anul 2012 s-a decis acordarea unui ajutor de 213,085 milioane de lei, urmand ca in urmatorii ani, pana in 2018, sa fie acordata diferenta pana la 1,17 miliarde de lei.

  • Astfel, pentru anul in curs, suma totala a ajutorului de stat este de 213,085 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea diferentei dintre costurile de productie previzibile si veniturile previzibile, precum si pentru acoperirea costurilor exceptionale.

Mai exact, pentru produsul huila energetica livrat de unitatile in proces de inchidere definitiva se acorda ajutor de stat in suma de 158,379 milioane de lei, fonduri destinate acoperirii pierderilor aferente productiei curente. Pentru acoperirea costurilor exceptionale, destinate sa acopere cheltuielile ocazionate de programe de reconversie sociala, gratuitati pentru pensionarii proveniti din activitatea miniera si masuri de sprijin pentru persoanele disponibilizate, se acorda 54,706 milioane de lei.

Ministerul Economiei va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare de carbune care beneficiaza de ajutor de stat sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara, provenita din terte tari.

  • Guvernul a aprobat in octombrie anul trecut un proiect privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.

Planul initial era ca din Hunedoara sa faca parte Deva, Paroseni si CNH. Insa pentru a face parte din noul complex Hunedoara, Compania Nationala a Huilei ar fi trebuit sa fie deja restructurata. Guvernul intentioneaza sa separe minele viabile de cele neviabile. Activele viabile vor cuprinde minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa. Activele neviabile cuprind minele Petrila, Paroseni si Uricani.