"Se pare ca in ultima vreme am devenit extrem de legati de dorinta de a ramane continuu importatori de gaze" naturale, a afirmat marti presedintele Traian Basescu, comentand disputele legate de forarile exploratorii efectuate de firma Chevron in Romania.

"Cel putin asta este concluzia mea dupa ce vad inversunarea cu care se lupta impotriva exploatarii gazelor de sist... aflam ca sunt generate cutremure de mari dimensiuni", a comentat seful statului.

El a afirmat ca Statele Unite au ajuns sa-si asigure 25-30% din consum prin exploatarea acestor gaze, iar Polonia isi va diminua rapid dependenta de gaze, in acelasi mod.

"Probabil ca unii vor ca in Romania sa nu se intample nimic. Va cer sa faceti ca in Romania sa se intample ceea ce se poate intampla si ceea ce ne poate face mai putin dependenti de imprumuturi externe si importuri energetice", a adaugat seful statului, la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Mediului.

Romania importa gaze naturale din Rusia. Afirmatia sa vine in aceeasi zi in care premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca la inceputul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare in care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane in Romania.