Prelungirea contractelor cu asa-numitii "baieti destepti" din energie a fost mult criticata in ultimii doi ani si a fost folosita si ca tema de campanie electorala in lunile iunie- iulie 2012. Un proces verbal incheiat in aprilie 2010 intr-o sedinta a Consiliului de Administratie al Hidroelectrica arata foarte clar cum se adoptau deciziile pentru prelungirea acestor contracte. Este doar un exemplu care demonstreaza ca in astfel de hotarari, interesele erau transpartinice, fiind implicate persoane din doua partide rivale. HotNews ro va arata cand si cine a dispus prelungirea contractelor de export cu Energy Financing Team (EFT).

In mai multe randuri, premierul Victor Ponta a acuzat membrii fostei guvernari, in special pe Adriean Videanu, de "grava ilegalitate" pentru prelungirea contractelor. In schimb, Videanu se apara spunand ca toate contractele cu "baietii destepti" au fost semnate in 2003, 2004, pe vremea guvernarii Nastase, cand Victor Ponta era seful Corpului de Control.

"Cea mai grava ilegalitate din ultimii 22 de ani, dupa parerea mea, este activitatea infractionala coordonata de Adriean Videanu si de alte diverse persoane prin incheierea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica sau, mai pe intelesul tuturor, cu baietii destepti", declara Ponta in luna iunie 2012. In urma cu o saptamana, dupa denuntarea unor contracte bilaterale, Ponta a spus ca este o realizare prin "faptul ca nu mai pierdem peste 1,5 miliarde euro pe baza unor decizii, semnaturi ale lui Videanu".

La randul sau, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a spus ca potentiala pierdere de 1,2 miliarde de euro a acestei societati s-a realizat in perioada 2003-2008.

HotNews a intrat in posesia unui proces verbal incheiat pe 26 aprilie 2010 in sedinta CA al Hidroelectrica. La sedinta au participat: Tudor Serban (presedinte), Ioana Raicu (membru), Florentina Constantinescu (membru) si Mihai David (membru). A lipsit Bogdan Dragoi, membru CA al Hidroelectrica in acea vreme.

Redam o parte din acest proces verbal:

  • "Domnul Presedinte Serban Tudor constata ca sunt indeplinite conditiile legale si statuare privind convocarea si deschide sedinta anuntand ordinea de zi. Cu  unanimitate de voturi a membrilor CA prezenti se aproba ordinea de zi si se trece la dezbaterea acestora pe puncte.
  • (...)La punctul 2. Nota privind derularea contractelor de export ale SC Hidroelectrica SA in conjunctura economica actuala. Nota este prezentata de domnul  Mihai David. Domnul Presedinte intreaba daca sunt nelamuriri. Nu sunt. Se supune la vot. Cu unanimitate de voturi a membrilor CA prezenti se ia act de nota  privind negocierea contractelor de vanzare-cumparare a energiei electrice si mandateaza Directorul General al SC Hidroelectrica SA pentru negocierea  contractelor de export de energie electrica nr. 12 Ebis/28.02.2003 si nr Ro 22/25.03.2004, derulate in prezent de Hidroelectrica SA cu partenerul EFT Ag  Switzerland, in cele mai avantajoase conditii pentru societate, si prelungirea acestora cu inca 5 ani contractuali, respectiv pana la data de 31.12.2015. (...)".

La scurt timp dupa ce a fost mandatat, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a semnat cu EFT un act aditional prin care perioada de livrare a energiei a fost prelungita pana in decembrie 2015. Prin acelasi act aditional s-a stabilit livrarea unei cantitati de 1,85 TWh, la pretul de 37 euro/MWh in cazul unui contract si de 40 euro/MWh in cazul celui de-ala doilea contract.

VEZI documentul atasat.

Cine sunt cei care au decis prelungirea contractului cu EFT?

Tudor Serban, presedintele CA al Hidroelectrica, era membru PDL si secretar de stat in Ministerul Economiei, ministru la acea vreme fiind Adriean Videanu. Cateva luni mai tarziu, in urma unei restructurari a posturilor de secretari de stat, a fost numit consilierul ministrului si a detinut aceasta functie pana la schimbarea Guvernului Ungureanu.

Mihai David era membru PSD si a fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea, in timpul guvernarii PDL-PSD. A detinut aceasta functie pana in ianuarie 2011. David a fost perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. In decembrie 2009, Mihai David a prelungit si alte contracte. Este vorba de contractele cu Energy Holding, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) care au fost prelungite pana in 2018. VEZI mai multe amanunte in Contractele incheiate de Alpiq cu Hidroelectrica.

Trebuie mentionat ca cele mai multe contracte cu "baietii destepti" au fost semnate in 2004 de Traian Oprea, cel care a fost trimis in judecata, alaturi de fostul ministru Codrut Seres, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Ce spunea Traian Basescu in noiembrie 2010 despre cei care au prelungit contractele cu "baietii destepti"

  • Il vedeam intr-o zi pe directorul de la Hidroelectrica (n.red. Mihai David), care nici mai mult, nici mai putin trantea niste minciuni de proportii printr-un  studiou de televiziune. L-am vazut intr-o reluare, noaptea, cum explica el ca "sigur, domne, trebuie sa vand acestor giganti externi ca sa-mi dea banii  inainte". Pai minciuna mai mare ca asta n-am auzit si nu stiu de ce domnul acela inca mai e director. Pai ce consumator mai mare gaseste el in exterior decat  ALRO Slatina? Ce garantie de consum mai mare sa ai decat ALRO Slatina, Sidex Galati...iar ALRO traditional plateste energia inainte. Nu stiu de ce mai e  director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu.  Baiatul asta vine si ne explica de ce trebuie sa dam noi intermedierea de energie la baietii destepti, dar nu si la ALRO Slatina, ditamai uzina, care este un  mare consumator de energie continuu si este un producator in economie. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la  piticul Alro nu poate sa dea direct. E un joc mediatic si o mizerie fara margini.
  • Domnule, nu vine din eternitate (n.red. Mihai David). Vine de curand. Pentru ca inainte a fost Oprea Traian (n.red. fost director general) si a trebuit sa  rog ministrul Industriilor sa-l schimbe pe Oprea Traian, care facuse toate contractele cu baietii destepti, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit si asa  mai departe. Si a fost schimbat in cele din urma, ganditi-va, pe influenta pe care eu o am asupra Guvernului, spunand: Ma, schimbati odata directorul ala de  la Hidroelectrica, care a si prelungit contractele cu baietii destepti si, de cate ori ceri contractele, spune ca sunt secrete ca si cum Hidroelectrica este  mosia mamei lui si contractele sunt secret". Deci cu toata influenta politica pe care o am, in cele din urma am reusit sa fac sa fie schimbat domnul Oprea  Traian. Domnule, a fost greu, pentru ca a disparut in spital, a nu-stiu-ce si a ajuns foarte rau: e director adjunct.