In Romania ar putea sa fie infiintate, incepand cu luna aprilie, una sau chiar doua burse a gazelor naturale, daca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va aproba documentele necesare. Contactat de HotNews.ro, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca pana la sfarsitul lunii martie, ar putea certifica OPCOM, administratorul pieţei de energie, sa organizeze platforme de tranzactionare a gazelor. Insa, nu doar OPCOM ar putea primi avizul necesar, ci si Bursa Romana de Marfuri (BRM), care si-a exprimat dorinta de a infiinta o astfel de burza. Interesant este ca singura companie obligata sa vanda transparent si centralizat va fi Romgaz. Ceilalti actori de pe piata vor tranzactiona in mod centralizat doar daca doresc.

"Pana la sfarsitul lunii martie aprobam si certificam OPCOM ca operator de gaze. Mai avem o solicitare si din partea BRM. Certificarea este prima faza pentru infiintarea platformelor de tranzactionare", a afirmat Havrilet. Acesta a precizat ca urmatorul pas este reglementarea pieţei centralizate de tranzacţionare a gazelor. Havrilet a precizat ca este posibil ca incepand din aprilie aceste platforme sa fie functionale.

Insa, ramane de vazut cine vor fi participantii pe aceste piete, in conditiile in care operatorii privati nu sunt obligati sa vanda centralizat, asa cum se intampla in cazul energiei electrice. Havrilet a afirmat ca Legea 123/2012 a energiei electrice si gazelor naturale nu prevede aceasta obligativitate in cazul gazelor naturale. Legea prevede doar in cazul energiei electrica ca tranzactiile sa se desfasoare "pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu". Exceptie fac cantitatile livrate pe piata reglementata.

Insa, Romgaz, fiind companie de stat, va trebui sa tranzactioneze transparent. Producatorii, altii decat Romgaz, si furnizorii vor participa pe aceste piete doar daca doresc. Este putin probabil ca GDF sau E.On sa participe benevol pe pietele centralizate. Potrivit unor surse din piata, reprezentantii acestor companii s-au opus inca de la inceput ideii de infiintare a unei burse a gazelor.

ANRE lansase in dezbatere publica, in luna ianuarie, un proiect de ordin prin care producatorii de gaze ar fi fost obligati sa ofere spre vanzare prin licitatie publica, conform prevederilor regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala de gaze naturale, un procent de 45% din cantitatea de gaze naturale produsa in cursul anului 2013. Ordinul viza, in principal, Romgaz si Petrom. Alti producatori mai sunt Amromco Ploiesti, Amromco New York, Aurelian Oil&Gas, Lotus Petrol si Foraje Sonde. In cele din urma, ordinul nu a mai fost aplicat, motivul fiind ca nu pot fi obligate companiile private sa vanda prin licitatii publice.

Infiintarea platformelor de tranzactionare a gazelor este un angajament al Guvernului in fata organismelor internationale, FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Dupa mai multe amanari, ultimul termen pentru organizareaa bursei gazelor a ramas 1 aprilie. OPCOM a transmis pe 1 febuarie, catre ANRE, toate documentele necesare infiintarii unor astfel de platforme. ANRE trebuie doar sa-si dea avizul, OPCOM fiind pregatit sa puna platformele, oricand, in functiune.