Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, este hotarat sa ceara verificarea tuturor tarifele care se stabilesc in zona energetica, chiar daca acestea sunt stabilite de ANRE, o institutie independenta."Am de gand sa umblu foarte serios la toate tarifele care se platesc in momentul de fata", a declarat Constantin Nita intr-un interviu acordat HotNews. Nita a mai avertizat ca din luna mai, secretarul de stat Maricel Popa va trebui sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie. "Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata", sustine Nita. Acesta este convins ca distribuitorii nu vor pleca din Romania chiar daca incepe un "razboi" cu acestia. Nita a mai criticat foarte dur si OPCOM-bursa energiei. "Avem un surogat de bursa", a spus Nita. In ceea ce priveste spargerea Hidroelectrica in 2-3 societati, ministrul a afirmat ca vrea sa le faca "indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii".

Constantin NitaFoto: Hotnews
  • Intrebat cum va putea sa intervina asupra tarifelor in conditiile in care acestea sunt stabilite de Autoritatea de reglementare, Nita a raspuns; Si care este problema? Nu putem sa discutam? Trebuie sa aratam ANRE ca cel care plateste este consumatorul. Noi trebuie sa tinem cont si de  consumatorul industrial si de cel casnic. Nita a mai spus ca nu poate fi pacalit in privinta "profiturilor ascunse" ale distribuitorilor. "Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca!", a afirmat Nita.

Vezi in cadrul interviului si alte declaratii referitoare la exporturile de gaze, investitiile in sectorul energetic, transferul Transelectrica la Ministerul Finantelor etc.

  • Despre impartirea companiei Hidroelectrica in 2-3 societati: "Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii"

Rep:Ati declarat ca va doriti ca Hidroelectrica sa se imparta in 2-3 societati. Cum se vor forma aceste societati?

Constantin Nita: A fost o discutie, lucram la un studiu pe aceasta tema, pentru ca nu renunt la ideea de a creea 2-3 companii puternice care sa functioneze pe mix de resurse energetice.

Rep: Cand va fi gata studiul?

Constantin Nita: Intai este nevoie sa vedem din punct de vedere legislativ care sunt consecintele. Suntem in stadiul in care acum verificam legislatia pentru a vedea cum putem face lucrul acesta, pentru ca in cadrul acestor companii avem si pachete minoritare, fie de la Fondul Proprietatea, fie de la alti actionari. Si de aceea trebuie sa vedem care este influenta. Dupa care, pasul doi urmeaza studiul si le vom cupla pe amandoua in asa fel incat sa poata sa iasa un fapt pozitiv.

Rep:Cand s-a mai pus in discutie infiintarea unor companii energetice de acest fel, Electra si Hidroenergetica, s-au opus cei de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si, de la noi, Consiliul Concurentei. Cum veti face fata unor eventuale critici?

Constantin Nita: Poate ne spun cei care s-au opus, cum poate o companie care produce energie doar pe baza de carbune sa fie competitiva pe o piata in care functioneaza hidro si nuclear. Daca cineva poate sa-mi raspunda la aceasta intrebare, atunci o sa fiu si eu de acord cu el.

Rep:Sa ne imaginam urmatoarea situatie. Doua hidrocentrale se duc la Oltenia...

Constantin Nita: Unele companii pot fi asociate intr-un sistem de holding care poate sa functioneze foarte bine pe centre de profit, deci sunt solutii

Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii. Aceste companii pentru tara sunt foarte necesare. Cine intelege bine, cine nu, mai pune mana, mai citeste, mai studiaza si apoi vine sa discute cu mine.

Rep: Daca aceasta initiativa se va lovi de o impotrivire din partea Comisiei Europene, sub forma legala de declansare a procedurii de infringement, veti incerca ca inainte de a actiona sa aveti o discutie cu Bruxelles, astfel incat toate actiunile sa fie in concordanta cu legislatia europeana?

Constantin Nita: Atata timp cat nicio tara din UE nu functioneaza pe sistemul pe care il avem noi, nu vad de ce UE s-ar opune acestei chestiuni. Mai mult decat atat, m-am vazut cu domnul comisar Oettinger in care i-am explicat obiectivele mele pe termen mediu si saptamana aceasta ma mai vad o data cu el si iarasi ii voi spune lucrul acesta. Nu se poate pe o piata libera, incepand de la 1 ianuarie 2014, sa pui pe picior de egalitate pe preturi competitive, companii cu resurse care nu au nimic in comun: carbune, apa, nuclear, regenerabile.

Rep:In celelalte state europene, companii precum CEZ au functionat de la inceput asa...

Constantin Nita: Pai si noi de ce ne-am despartit? Este o intrebare care trebuie pusa celor care vin acum pe la televizor si ne dau lectii despre cum trebuie gestionat sistemul energetic. Eu am inteles foarte bine cum functioneaza sistemul in afara si vreau sa functioneze ca in UE. NU fac nici cea mai mica modificare. Cum functioneaza CEZ in Cehia, asa facem. Cum functioneaza RWE in Germania, tot la fel facem. Nu facem nimic deosebit, spectaculos.

Rep:Cand va asteptati sa iasa Hidroelectrica din insolventa?

Constantin Nita: La 1 iulie ar trebui sa inceteze starea de insolventa.

Rep:Care sunt conditiile pentru iesirea din insolventa?

Constantin Nita: Trebuie sa functioneze pe profit si sa aiba posibilitatea ca in perioada urmatoare sa-si plateasca datoriile din profitul obtinut.

Rep:Vanzarea de microhidrocentrale este o conditie? Sunteti de acord cu acest lucru?

Constantin Nita: Poate fi si acest lucru o conditie. Desigur, daca sunt ineficiente si exista capital privat care ar putea sa le faca eficiente, de ce nu?

Rep: Exista o cerere reala pentru aceste microhidrocentrale?

Eu nu am intervenit in managementul societatii. Acolo este comitetul creditorilor care decide, noi avem un singur reprezentant acolo care poate sa se opuna sau poate sa fie de acord.

Rep:Si daca administratorul judiciar va spune in iunie ca nu este momentul potrivit pentru iesirea din insolventa?

Constantin Nita: Vom vedea. Vom discuta in Guvern aceasta chestiune, vedem care sunt cauzele, de ce trebuie prelungita starea de insolventa. Adica, trebuie sa aduca argumente credibile care sa fie intelese de catre Guvern.

  • Despre bursa energiei: OPCOM nu functioneaza ca o bursa, avem un surogat de bursa

Rep: Romania tocmai a fost actionata in judecata la Curtea Europeana de Justitie din trei motive, cel putin: nu au fost stabilite masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, nu a fost facut transferul Transelectrica si Transgaz la un al actionar si pentru ca nu a fost separata inmagazinarea de la Romgaz de productie.

Constantin Nita: In ceea ce priveste consumatorul vulnerabil, problema nu este la noi. Nu noi stabilim ce inseamna consumatorul vulnerabil. Ministerul Muncii lucreaza acum la un proiect care, cu siguranta, intr-o luna va fi finalizat.

Rep: A fost discutata in Guvern o prima forma a acestui proiect?

Constantin Nita: S-a discutat in Guvern despre consumatorul vulnerabil, dar nu o prima forma de proiect. Sper ca in luna mai, Ministerul Muncii sa scoata un act normativ.

Rep: Care vor fi sursele de finantare?

Constantin Nita: Consumatorul vulnerabil va trebui sa aiba un alt tarif social care si acum exista. Si probabil va fi in aceleasi conditii pe care il are si acum. Nu am de unde sa stiu ce gandeste Ministerul Muncii, dar cu siguranta va trebui sa gandeasca care sa fie tariful acceptabil pentru cei care au salarii sub cel minim pe economie.

Rep: In ceea ce priveste Transgaz si Transelectrica exista o ordonanta de urgenta dar inca nu s-a facut transferul efectiv.

Constantin Nita: Nu puteam din cauza listarii la bursa a Transgaz. Transgaz va merge dupa 1 mai, iar cu Transelectrica nu este nicio problema.

Rep: Dar ce se intampla cu Transelectrica avand in vedere ca OPCOM si dispeceratul energetic national vor ramane in subordinea Ministerului Economiei? La Ministerul Finantelor se duce Transelectrica fara aceste doua unitati extrem de importante. In aceste conditii, nu scade valoarea Transelectrica si actionarii minoritari nu vor fi indreptatiti sa ceara despagubiri?

Constantin Nita: Va raspund printr-o alta intrebare. Credeti ca un ministru al energiei poate sa ia vreo decizie in sistemul energetic fara sa aiba dispecerul care sa stie care este productia, care este consumul, ce se intampla in sistemul energetic national? Se poate? Daca cineva imi spune cum e in regula, o sa recunosc ca gresesc eu. Dar eu nu cred ca gresesc. Acolo avem mai mult o coordonare metodologica, avem nevoie sa stim ce se intampla in sistemul energetic national.

Rep: Actionarii minoritati cand au cumparat actiuni la Transelectrica stiau ca exista acolo si OPCOM si DEN.

Constantin Nita: In acel moment, nimeni nu ne-a obligat ca trebuie sa transportul de energie de producatorul de energie.

Rep: La ultima listare pe bursa se cunosteau aceste lucruri, faptul ca exista o legislatie europeana care prevede actionar separat la transportator fata de cel de la productie. Actionarii au investit si in ideea ca acolo exista OPCOM-bursa energiei...

Constantin Nita: La OPCOM ce se intampla acum? Dumneavoastra va place cum functioneaza OPCOM?

Rep: Au scazut foarte mult preturile si in privinta volumului tranzactionarilor, OPCOM vine in fiecare zi cu un nou record.

Constantin Nita: Nu functioneaza ca o bursa. Trebuie sa am un broker, contractele se fac acolo numai pe preturi. Avem acolo un surogat de bursa.

Rep: Care este principalul motiv de nemultumire?

Constantin Nita: Exista piata producatorilor care nu au o politica unitara, fiecare incercand sa vanda produsul cat mai bine, dar asa cum va spuneam, carbunele cu apa si cu niciodata nu o sa poata sa joace in conditii egale. Furnizorii de pe aceasta piata se folosesc de lucrul acesta, se inteleg intre ei foarte bine si iata apare o piata distorsionata.

Rep: Suspectati intelegeri intre jucatori?

Constantin Nita: Da.

Rep: Aveti si elemente clare?

Constantin Nita: Nu am elemente, dar se simte. V-am dat un element, care cred ca nu este tocmai corect.

Rep: Dumneavoastra cum puteti sa interveniti pe bursa energiei care este independenta?

Constantin Nita: Nu spun ca contractele cu baietii destepti ar fi trebuit mentinute, dar nici nu poti nu poti sa opresti ca pe bursa sa opresti niste contracte care sa fie favorabile pe mai multi ani.Sunt burse, ca cea din Anglia sau alte state, in care contractele pe energie pot fi incheiate pe trei ani. Aici nu poti decat pe maxim un an si alea cu mari suspiciuni, ca nu cumva s-a intamplat ceva.

Rep: OPCOM poate sa lucreze la un instrument care sa permita incheierea de contracte mai lungi de un an. Exista acum un nou instrument: PCCB-NC...

Constantin Nita: De abia acum in aprilie s-a bagat platforma aceasta pentru marii consumatori, dar nu functioneaza bine. Adica, nu inteleg de ce deranjeaza ca o societate care a fost, in fond, tot sub aceeasi cupola isi muta putin (...)Dispecerul nu se duce din actionariat. Dispecerul va fi subordonat doar din punct de vedere metodologic. Adica, trebuie sa aiba o dubla subordonare. Nu am gasit, inca, formula cea mai buna, dar va trebui sa o gasim, pentru ca poate functiona asa. In domeniul energiei nu pot fi luate lucrurile dupa ureche. Cine crede ca se poate sa conduca el, eu nu pot sa conduc dupa ureche.

Rep: Dar va fi indeplinita in felul acesta acea obligatie din legislatia europeana?

Constantin Nita: Nu vad de ce nu. Actionarul este separat, proprietarul actiunilor majoritare este Ministerul Finantelor, nu mai este Ministerul Economiei. Ministerul Finantelor este indreptatit sa-si puna managementul executiv pe care il doreste, sa-si ia masurile pe care le doreste, nu ne bagam in activitatea de zi cu zi a acestei companii din punct de vedere economic si financiar. Pe mine ma intereseaza din punct de vedere tehnic. Tehnic, Dispeceratul Energetic National trebuie sa aiba o legatura stransa si cu Ministerul Energiei. Este o structura care trebuie sa aiba o subordonare metodologica.

Rep: Transgaz se transfera integral la Ministerul Finantelor?

Constantin Nita: Da, integral. Tot asa existand si acolo acel dispecerat. Si acolo este acelasi lucru.

  • Despre tarife: Am de gand sa umblu foarte serios la toate tarifele care se platesc in momentul de fata/

Rep: La Romgaz cand se va produce separarea inmagazinarii de productie?

Constantin Nita: Este in lucru. Eu sunt ministru de trei luni. Nu pot sa fac in trei luni ce nu au facut altii trei-patru ani.

Rep: S-a facut o analiza a impactului acestei separari? Ma refer la tarife

Constantin Nita: Evident ca va trebui sa fie o societate, tot a ministerului. Vedem cum o sa facem. Nu vad ce impact poate sa aiba asupra pretului.

Rep: Fiind independenta, societatea de inmagazinare va trebui sa stabileasca un tarif care sa-i acopere costurile. Este posibil sa fie cu 10% mai mare decat acum?

Constantin Nita: Nu cred, pentru ca am de gand sa umblu foarte serios la toate aceste tarife care se platesc in momentul de fata. Va dau un exemplu: taxa pe cogenerare. Va trebui sa verificam cine face cogenerare, de ce platim aceasta taxa? Tariful de transport energie. De ce trebuie sa-l platim, cat trebuie sa platim? Este nevoie sa platim atat? Tarifele pentru transport la export pana la granita. Cat costa, de ce trebuie sa platim?.

Rep: Stiti ca aceste tarife sunt stabilite de catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei, o institutie independenta.

Constantin Nita: Si care este problema? Nu putem sa discutam? Trebuie sa aratam ANRE ca cel care plateste este consumatorul. Noi trebuie sa tinem cont si de consumatorul industrial si de cel casnic.

Rep: De exemplu, noua societate de inmagazinare cum va putea sa traiasca daca nu va stabili tarifele in asa fel incat sa-si acopere costurile?

Constantin Nita: Va trebui sa traiasca, sa-si acopere costurile. De aceea o facem, sa nu iasa in pierdere, ci pe profit.

Rep: Ati avertizat la ultima conferinta: Voi avea grija si de distribuitorii de energie!

Constantin Nita: Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi.

  • "Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse (...)Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca"

Rep: Ati avut discutii cu ei de cand sunteti ministru? Discutii serioase legate de activitatea lor.

Constantin Nita: Nu, sunt convins ca vor veni ei. O sa incepem sa ocupam intr-un mod pozitiv, evident, transparent, sa conlucram cu societatile de distributie. Adica, trebuie sa inteleaga ca este criza peste tot in UE, inclusiv in Romania, si politica de preturi trebuie sa fie una decenta. Daca nu inteleg lucrurile acestea, atunci insemana ca au ei o problema.

Rep: In cazul in care porniti un razboi cu distribuitorii, ii mai vedeti ramanand in Romania si facand investitiile pe care si le-au propus? De exemplu, CEZ.

Constantin Nita: Sunt convins, profiturile in Romania sunt foarte atractive. CEZ este unul dintre importanti jucatori pe piata, dar sunt foarte agresivi aici. Dar, de exemplu, la o intalnire undeva la Londra, ambasadorul era foarte pornit pentru faptul ca energia regenerabila creaza probleme. Adica, tratam lucrurile cu masura. Daca fraierii accepta este in regula, daca nu accepta atunci nu mai sunt buni, ne luam jucariile si plecam. CEZ a facut profituri frumoase in Romania, nu ar avea motive sa se planga, chiar in conditiile in care am modificat aceasta lege cu regenerabile, profiturile lor sunt importante.

Rep: Ati spus ca veti umbla la marjele de profit. Unde vedeti profiturile distributorilor?

Constantin Nita: Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata, ci sunt mascate prin tot felul de lucrari, actiuni, de consultanta etc.

Rep: Aveti semnale, dovezi clare ca se scurg bani din zona profiturilor?

Constantin Nita: Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca.

  • Despre exporturi: Cred ca este corect ca Petrom sa nu faca exporturi de gaze pana la sfarsitul lui 2014

Rep: Apropo de Transgaz, cand vor incepe efectiv exporturile?

Constantin Nita: Atunci cand vom avea interconectarile gata.

Rep: In piata exista informatia ca Petrom s-a angajat sa nu exporte pana la sfarsitul anului 2014...

Constantin Nita: Corect, e normal sa fie asa. Cred ca este corect ca Petrom sa nu faca exporturi de gaze.

Rep: Si Romgaz este in aceeasi situatie. Dupa 2014, Romgaz va putea sa exporte?

Constantin Nita: Dupa ce finalizam toate interconectarile cred ca da. Insa, la preturile pietei.

Rep: Cand ar putea sa fie exporturi de tip backhaul? Acum se pot face exporturi prin interconectarea Arad-Szeged?

Constantin Nita: Cred ca da, dar destul de dificil. Abia in 2014 vom termina interconectarea. Cu Bulgaria, am terminat lucrarile pe teritoriul nostru, trebuie sa mai traversam Dunarea. In ceea ce priveste interconectarea cu R. Moldova, miercuri va fi pus pe site licitatia pentru conducta Ungheni-Iasi.

  • "Nici nu au inceput negocierile cu Gazprom pentru un nou acord de furnizare a gazelor"

Rep: Romania a fost la un pas sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie din cauza faptului ca nu a permis tertilor sa aiba acces la reteaua de conducte, in zona Isaccea-Negru Voda (conducta de tranzit pentru gazul rusesc catre Bulgaria). Au mai fost purtate negocieri cu Rusia, in ultima vreme, pentru un nou acord?

Constantin Nita: Exista o dificultate in acest sens. Si astazi am purtat o discutie cu ambasadorul Rusiei. Speram intr-o reluare a negocierilor in perioada urmatoare.

Rep: Dar au fost intrerupte negocierile?

Constantin Nita: Nici nu au inceput. In mod efectiv nu au inceput, au fost doar tatonari

Rep: Vedeti reticenta din partea Rusiei?

Constantin Nita: Nu as numi-o reticenta, ci mai mult o chestiune ce tine de tactica negocierilor.

Rep: Apropo de tactica negocierilor, am inteles ca nu prea exista un impuls din partea Guvernului Romaniei de a merge la Moscova sa poarte discutii pe aceasta tema.

Constantin Nita: Nu cred, pentru ca eu am cerut inca din luna februarie sa merg la Moscova sa discutam pe aceasta chestiune.

Rep: Ce ar trebui sa prevada noul acord?

Constantin Nita: Noul acord cu Gazprom legat de furnizarea de gaze naturale, direct, fara intermediari.

  • Despre investitii: Toti cei care au probleme legate de echilibrarea sistemului energetic national vor trebui sa participe la un proiect ca Tarnita-Lapustesti

Rep: Apropo de investitiile necesare in piata la marile proiecte, Tarnita, Reactoarele 3 si 4, AGRI, in ce stadiu sunt discutiile, negocierile?

Constantin Nita: Avem solicitari,dar indiferent daca avem sau nu, eu o sa incep acest proiect (Tarnita-Lapustesti)

Rep: Cum?

Constantin Nita: Intr-o forma pe care o s-o explic la momentul potrivit.

Rep: Aveti in vedere implicarea unei companii de stat in cazul in care nu se gaseste un investitor privat?

Constantin Nita: Mai multe companii de stat. Toti cei care au probleme legate de echilibrarea sistemului energetic national vor trebui sa participe la un asemenea proiect.

Rep: Cand il vedeti demarat?

Constantin Nita: Daca o sa ne miscam bine, probabil in toamna acestui an, in sensul proiectarii, studiilor

Rep: In ceea ce priveste reactoarele 3 si 4, proiectul mai este de actualitate?

Constantin Nita: Avem deja doua solicitari, suntem in discutie.

Rep: Este vorba de acele companii din China si Coreea de Sud despre care s-a mai discutat?

Constantin Nita: Nu numai

Rep: Stiti ca cei de la ENEL deja au transmis un semnal ca un fel de avertisment ca proiectul este pus sub semnul intrebarii daca nu vor fi facuti niste pasi in sensul atragerii de investitori...

Constantin Nita: Nu tinem cu sila pe nimeni intr-un anumit proiect. Daca sunt bani si ENEL doreste sa se implice, disponibilitatea noastra este maxima. Dar trebuie sa fim de acord ca trebuie cu totii sa punem umarul sa gasim acesi parteneri. Inclusiv ENEL trebuie sa puna umarul pentru ca este actionar acolo si ar trebui sa-l intereseze lucrul acesta.

Rep: In ceea ce priveste AGRI, vicepresedintele SOCAR a spus in urma cu 2-3 saptamani ca proiectul treneaza, va fi intarziat. Care sunt cauzele acestei intarzieri?

Constantin Nita: Trebuia sa fie gata luna aceasta studiul de fezabilitate. Asteptam sa vedem daca va fi gata. Probabil ca in luna mai cred ca fi gata. Noi suntem disponibili. O sa am o discutie si cu factorii de resort din Azerbaidjan. O sa merg acolo, probabil intr-o luna-doua, sa vedem care este situatia si daca sunt interesati sa continuam acest proiect.

Rep: Unul dintre punctele centrale ale proiectului este portul de la Constanta.Acum exista o discutie legata de posibilul transfer al actiunilor de la minister la autoritatile locale. Vedeti oportun un astfel de transfer?

Constantin Nita: Nu vad de ce pentru ca aici se discuta despre companii. Si compania va fi cea care va lua o decizie. Nu poate sa ia decizia o autoritate publica. Sigur, are un rol important autoritatea publica, dar nu de a intra efectiv in compania respectiva. Constanta va trebui sa devina un punct important pe harta, mai ales ca acolo Transgaz va trebui sa joace un rol extrem de important, in situatia in care vor trebui transportate gazele naturale din Marea Neagra.

Rep: Un alt proiect major este Nabucco. Decizia finala este asteptata de la Shah Deniz in luna iunie.

Constantin Nita: Va fi o intalnire la Budapesta, la care va merge secretarul de stat Albulescu, reprezentantul Nabucco Romania. Eu sper ca in iunie, Shah Deniz sa ia o decizie corecta si sa ia 50% din companie si atunci lucrurile vor fi clarificate. Daca nu va cumpara cele 50%, atunci putem sa-l consideram mort. Toate semnalele sunt ca exista interes.

  • Despre modificarea Legii 220/2008 privind energia regenerabila

Rep:Despre energia regenerabila. Exista neclaritati legate de proiectul de OUG privind modificarea Legii 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile. De exemplu: dvs. ati spus ca pentru energia solara vor fi acordate doar cite 2 certificate / megawatt. In proiect se arata ca vor fi acordate cite 4 incepind din iulie 2013. Pe de alta parte exista un raport al ANRE privind supracompensarea si recomanda injumatatirea numarului de certificate incepind din 2014. Producatorii de energie regenerabila nu stiu la ce sa se raporteze in privinta certificatelor verzi.

Constantin Nita: Lucrurile stau in felul acesta. In cosul pe care ANRE va trebui sa-l gestioneze, trebuie sa existe un certificat pentru energia eoliana, un certificat pentru hidro si doua certificate pentru energia solara. Diferenta care reiese din calculul de supracompensare se duce pe piata, adica il primeste cel care a investit. La data respectiva, la calculul de supracompensare pe care il aveam, iesea undeva la patru si de aceea am spus doua si doua (la energia solara). Pe urma, am vazut ca din calculul de supracompensare al ANRE au reiesit trei. Si atunci, doua intra in cos si unul il foloseste investitorul.