Aproximativ 2.000 de localnici din Barlad au protestat, luni dupa-amiaza, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale de catre compania americana Chevon, relateaza Agerpres. Manifestantii au cerut in repetate randuri demisia ministrului Mediului, Rovana Plumb, si a premierului Victor Ponta, si au afisat bannere cu mesaje precum: "Jos Chevron!", "Afara cu Chevron din tara!", "Nu ne poluati" sau "Vrem sa traim intr-o Romanie curata", relateaza si ziarul local Vremea Noua. Printre fruntasii mitingului s-a numarat si preotul protopop Vasile Laiu, care a declarat deschis protestul cu o rugaciune.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, Lucian Modoranu, la mitingul organizat pe platoul de la intrarea in Gradina Publica Barlad au participat aproximativ 2.000 de persoane, nefiind inregistrate incidente.

Protestatarilor li s-a alaturat deputatul PP-DD de Barlad Tudor Ciuhodaru, care a criticat atitudinea guvernantilor, pe care i-a acuzat ca au permis Chevron sa exploreze anumite perimetre din tara, in vederea exploatarii viitoare a gazelor de sist.

Astfel de proteste impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist au mai fost organizate la Barlad, atat in cursul anului trecut, cat si anul acesta, marsurile adunand mii de oameni din Barlad si din comunele invecinate.

Agentia de Mediu Vaslui: Populatia va fi consultata cu privire la explorarile Chevron pentru gazele de sist

Agentia de Protectie a Mediului (APM) Vaslui a decis demararea procedurilor legale, potrivit legislatiei in vigoare, in vederea consultarii publice cu privire la explorarea gazelor de sist pe teritoriul judetului de catre reprezentantii Companiei Chevron.

Potrivit unui comunicat de presa transmis luni, Comisia de Analiza Tehnica din cadrul APM Vaslui a analizat observatiile si comentariile primite la sediul institutiei la drafturile deciziilor de incadrare pentru proiectele - lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Popeni 1 A, din comuna Gagesti, Silistea 1 A, din comuna Pungesti si Paltinis 1 A, din comuna Bacesti.

"In baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, APM a decis, ca urmare a consultarilor desfasurare in cadrul comisiei de analiza, ca toate cele trei proiecte al caror titular este SC Chevron Romania Explotion and Production se supun evaluarii impactului asupra mediului, la solicitarea ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice", a declarat directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

Proiectele deciziilor de incadrare si motivele care le fundamenteaza pot fi consultate la sediul autoritatii competente pentru protectia mediului, APM Vaslui, atat la sediul institutiei, cat si online.

Publicul interesat poate inainta comentarii si observatii la proiectele deciziilor de incadrare in termen de cinci zile de la data publicarii anunturilor in presa si la sediile primariilor si poate, totodata, sa depuna propuneri in ceea ce priveste continutul raportului privind impactul asupra mediului, in termen de zece zile.

Potrivit directorului APM Vaslui, Madalina Nistor, ulterior, vor fi organizate o serie de dezbateri publice pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.