Un grup de 10 femei, salariate ale companiei Hidroelectrica, au trimis o scrisoare deschisa catre Maria Basescu, sotia presedintelui, si Dacianei Sarbu, sotia premierului, prin care acuza faptul ca au fost concediate de administratorul judiciar desi se afla in concedii prenatale sau in concedii de crestere a copilului. "Toate demersurile initiate de sindicat catre presedintele Romaniei, primul ministru si Comitetului Creditor pentru a arata modul in care este administrata Hidroelectrica au ramas fara raspuns", se arata in scrisoare deschisa semnate de cele 10 salariate care au fost concediate. Intrebat de HotNews despre aceasta situatie, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a raspuns sec: Legea 85 privind insolventa nu le poate proteja!

  • Aceste salariate se numara printre cei 300 de angajati care au primit in luna mai preavize in cadrul procesului de disponibilizare. Pana in februarie erau peste 5.200 de salariati, ajungand in luna aprilie la 4.900. Alte 300 de persoane urmeaza sa plece in urma preavizelor primite in luna mai. Practic, Borza a considerat ca printre cei care trebuie sa plece trebuie sa se numere si salariatele aflate in concedii prenatale sau de crestere a copilului. Cele 10 femei au primit pe 12 iunie si decizia de desfacere a contractului de munca.

Hidroelectrica urmeaza sa iasa din insolventa pe 26 iunie, ocazie cu care Remus Borza va primi un onorariu de peste 2,2 milioane de euro, bani care se adauga la cei 50.000 euro pe care ii primeste lunar.

Scrisoarea deschisa adresata Mariei Basescu si Dacianei Sarbu(Vezi si documentul atasat)

"Ne permitem sa va adresam aceste randuri pentru a va semnala un abuz si o nedreptate. Facem apel in primul rand la calitatea umana a domniilor voastre, la atributele de femei si mama.

Suntem un grup de femei recent devenite mame sau pe cale de a deveni, salariate ale SC Hidroelectrica SA, diferite filiale, care am primit preaviz de concediere, desi contractele noastre individuale de munca sunt suspendate pentru concediul de crestere si ingrijire a copilului sau in timpul concediului prenatal, preaviz emis de administratorul judiciar al SC Hidroelectrica SA. Toate demersurile initiate de sindicat catre Presedintele Romaniei, Primul Ministru si Comitetul Creditorilor pentru a arata modul in care este administrata SC Hidroelectrica SA au ramas fara raspuns.

Va rugam sa constatati ca in Romania, cel putin la SC Hidroelectrica SA, statul nu ocroteste familia, asa cum generos se formuleaza in Constitutie, ba dimpotriva, se indreapta cu indiferente si dispret impotriva mamelor si a copiilor lor. Cum altfel sa explicam faptul ca au fost disponibilizati si colegi unici intretinatori de familie, ca si unele dintre noi, in afara oricaror criterii de competenta profesionala?

Statul roman este condus si reprezentat de sotii dumneavoastra care, prin ingaduinta lor fata de deciziile administratorului judiciar al SC Hidroelectrica SA, se fac vinovati pentru complicitate in urma careia, prin derogare de la lege si dreptate, am fost lasate fara mijloace de existenta, noi si copiii nostri, unii nenascuti inca.

In numele carei legi sau ratiuni poti concedia o femeie insarcinata sau o mama care isi creste pruncul?

Noi nu vrem sa repetam gesturile unor colegi care si-au pus capat zilelor si au devenit subiect la rubrica de fapt diverse. Noi trebuie sa nastem si trebuie sa ne crestem copiii. De ce acest stat ii condamna la umilinta saraciei, de ce in Romania nu mai este loc pentru ei? De ce trebuie sa ne cautam dreptatea la CEDO, cand simpla lege a bunului-simt ar fi de ajuns?

In calitatea domniilor voastre de femei, de mame si de oameni, va rugam sa va alaturati cauzei noastre, atat pe plan national, cat si pe plan european, pentru a lua atutudine publica impotriva acestui abuz fara precedent".