Compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist in cele trei zone din judetul Vaslui, decizia fiind luata de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui, relateaza Ziarul de Iasi.

Zonele de exploatare Chevron in jud. VasluiFoto: Google Earth

Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru ca societatea Chevron Romania sa amplaseze sonde de foraj de explorare in cele trei zone detinute in concesiune in judetul Vaslui.

Decizia a fost luata in urma analizei raspunsurilor date de catre compania petroliera la problemele ridicate de populatie in timpul dezbaterilor publice din urma cu o saptamana din comunele Bacesti, Pungesti si Gagesti.

"In urma parcurgerii procedurii si a analizei documentelor depuse de titularul proiectelor, s-a ajuns la concluzia ca sunt respectate cerintele legislatiei in vigoare in ceea ce priveste protectia mediului. Proiectele acordului de mediu pentru cele trei locatii unde urmeaza sa fie amplasate sonde de foraj de explorare a structurii geofizice a subsolului sunt postate pe site-ul APM Vaslui in vederea depunerii eventualelor observatii obiective", a declarat directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

In baza acordurilor de mediu date de catre APM Vaslui si a altor documente solicitate la eliberarea certificatelor de urbanism, societatea Chevron Romania va putea obtine autorizatia de constructie de la Consiliul Judetean Vaslui pentru sondele de explorare pentru identificarea eventualelor zacaminte de gaze de sist.

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, certificate de urbanism pentru cele trei zone din judetul Vaslui unde compania americana Chevron vrea sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasarii sondelor de explorare a gazelor de sist in zone din judetul Vaslui au avut loc, la inceputul lunii iulie, la Bacesti si Pungesti, unde discutiile au fost calme, in timp ce la Gagesti unii localnici au avut obiectii, desi nu citisera documentul.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, in 9 iulie, ca nu exista "niciun fel de risc" pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist si ca "pozitiile" exprimate de vasluieni in dezbaterile publice sunt "in procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de sist, nu de explorare".

Agentia de Protectia a Mediului Vaslui preciza, in 27 mai, ca a decis demararea procedurilor legale, potrivit legislatiei in vigoare, in vederea consultarii publice cu privire la explorarea gazelor de sist pe teritoriul judetului de catre reprezentantii Companiei Chevron.

Comisia de Analiza Tehnica din cadrul APM Vaslui preciza ca a analizat observatiile si comentariile primite la sediul institutiei la drafturile deciziilor de incadrare pentru proiectele - lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Popeni 1 A, din comuna Gagesti, Silistea 1 A, din comuna Pungesti si Paltinis 1 A, din comuna Bacesti.

"In baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, APM a decis, ca urmare a consultarilor desfasurare in cadrul comisiei de analiza, ca toate cele trei proiecte al caror titular este SC Chevron Romania Explotion and Production se supun evaluarii impactului asupra mediului, la solicitarea ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice", a declarat atunci directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.