Economia romaneasca are nevoie, mai mult ca oricand, de stabilitate si predictibilitate pe toate planurile, astfel incat investitorii sa-si recapete increderea in perspectivele de dezvoltare a afacerilor lor, au declarat, marti, reprezentantii Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) in cadrul discutiilor avute cu oficialii delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Una dintre problemele ridicate de ACUE a fost cea privind arieratele companiilor de stat catre furnizorii de energie, unul dintre cei mai mari debitori fiind CFR, care inregistra, la jumatatea acestui an, datorii de aproximativ 525 milioane lei. Alte aproximativ 520 de milioane lei ar trebui recuperate de la clienti aflati in insolventa.

Reprezentantii ACUE au spus ca operatorii sunt fortati sa furnizeze pe o durata de timp nedefinita gaze si electricitate clientilor aflati in insolventa, chiar daca acestia nu-si platesc facturile. "Avand in vedere ca pentru astfel de clienti nu exista sanctiuni, exista pericolul ca rau-platnicii sa abuzeze de situatie. Aceasta tendinta este valabila atat pentru clientii privati, cat si pentru cei de stat. Foarte importanta in acest sens este propunerea de modificare a Codului insolventei, prin care clientii aflati in astfel de situatii sa fie obligati sa-si achite datoriile", precizeaza ACUE.

In ceea ce priveste energia regenerabila, operatorii din domeniu si-au exprimat ingrijorarea cu privire la dezvoltarea in viitor a productiei de energie din surse regenerabila ca urmare a adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2013. Principala idee sustinuta de reprezentantii ACUE este aceea ca, principial si pentru a nu afecta stabilitatea si predictibitatea mediului de afaceri, modificarile schemei de sprijin trebuie sa se aplice doar pentru noile investitii si nu si pentru cele finalizate sau in curs de finalizare. Pana in prezent, au fost acreditate capacitati de peste 2.800 MW, iar alte 500 MW sunt in diverse stadii de construire. Investitiile realizate sau angajate in domeniul energiei regenerabile in Romania depasesc 4 mld. de euro, in timp ce contributiile la bugetul de stat sunt de peste 500 mil. euro anual.

ACUE considera faptul ca este nevoie de actiuni clare din partea autoritatilor in vederea asigurarii unui climat economic stabil, predictibil si prietenos, care sa ofere incredere pentru ca proiectele sa fie puse in aplicare.

Reprezentantii ACUE si cei ai delegatiei FMI au discutat si despre implementarea calendarului de liberalizare. "Este incurajator faptul ca autoritatile romane au inceput sa aplice acest calendar de deschidere graduala a pietei energetice. Suntem de acord cu faptul ca ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem intelegere pentru acest lucru, dar totusi credem ca o incetinire a aplicarii calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", au sustinut reprezentantii ACUE.

Infiintata in mai 2012, Federatia ACUE numara circa 25 de membri, intre care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajeaza, in total, peste 20.000 de angajati si o au cifra de afaceri anuala estimata la peste 4 mld. de euro.