​Consumatorii casnici de energie electrica au avut surpriza sa constate ca in facturile primite incepand cu luna iulie 2013 un nou tarif, mai exact un fel de taxa pe liberalizarea pietei. Se numeste "Componenta de piata concurentiala (CPC)". Reamintim ca de la 1 iulie a inceput sa fie aplicat calendarul de liberalizare treptata a pietei energiei la consumatorii casnici. Primul pas a insemnat o deschidere de 10% a pietei. Ce inseamna componenta de piata concurentiala? Potrivit Electrica Furnizare, "este un tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanță în factura clienților finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, cu scopul liberalizării complete a pieței de energie electrică".

Tariful CPC este calculat de furnizor pe baza achiziției de energie electrică exclusiv din piața concurențială, „cuprinde costurile cu achiziția energiei electrice din piețele competitive centralizate precum și costurile serviciilor asociate ale acestei energii furnizate la consumator” și este avizat de autoritatea competentă (ANRE), mai precizeaza Electrica FUrnizare pe site-ul sau.

La clienții noncasnici, tariful CPC se aplică numai pentru cantitatea de energie electrică activă consumată după data de 1 septembrie 2012. Tariful CPC se aplică numai pentru o parte din cantitatea de energie electrică activă, calculată cu procentul de achiziție din piața concurențială prevăzut de Calendarul de eliminare a tarifelor reglementate, restul cantității consumate fiind facturată la tariful reglementat din contractul de furnizare. Adica, se aplica la cantitatea de energie electrica venita de pe piata libera.

Pentru clienții industriali eliminarea tarifelor reglementate a început la data de 1 septembrie 2012 și se va finaliza la data de 31.12.2013, iar pentru clienții casnici eliminarea tarifelor reglementate începe la data de 1 iulie 2013 și se va finaliza la data de 31.12.2017.

Contactat de HotNews, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, spune ca impactul aplicarii CPC asupra facturii este nesemnificativ, de la 0,2-0,3% pana la 2% si are ca scop "temperarea si tinerea sub control a dereglementarii". In mod normal, dupa liberalizare, preturile sunt stabilite de piata. "Variatiile de pret sunt mici", a spus Havrilet intrebat de impactul asupra facturii. Acesta a afirmat ca aplicarea a fost discutata cu Fondul Monetar International, "chiar si ieri". La fiecare etapa de liberalizare sunt stabilite noi tarife CNC si sunt diferite de la furnizor la furnizor. La consumatorii industriali, CNC se aplica de cand a inceput liberlizarea in cazul lor. Intrebat daca se aplica astfel de tarife si in alte state europene, Havrilet a afirmat ca nu stie. Cine ar fi principalul beneficiar? Furnizorul. Cez, Enel, E.ON, Electrica.

Vezi documentele atasate.