Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist, a declarat luni, pentru Reuters, directorul executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Aceasta a precizat ca investitiile companiei in Romania se vor cifra anul viitor la circa un miliard de euro. Anuntul vine pe fondul protestelor din Piata Universitatii, care au ca tinta secundara si interzicerea procedeului tehnic de fracturare hidraulica prin care se extrag gazele de sist, si la putin timp dupa ce OMV a renuntat la operatiuni similare in Austria din cauza protestelor activistilor de mediu.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

Mariana Gheorghe a afirmat ca Petrom are trei modalitati principale pentru a compensa declinul natural al rezervelor: majorarea ratei de recuperare pentru petrolul conventional, forajul in Marea Neagra si gazele de sist.

"Dupa experienta Statelor Unite, cred ca niciun actor responsabil nu va refuza sa priveasca spre acest nou teritoriu ... Suntem intr-un stadiu foarte preliminar", a explicat ea, pentru Reuters.

Petrom a mai anuntat anterior ca ar putea sa-si extinda operatiunile spre gazele de sist dupa 2021. In iulie, compania americana Chevron a primit aprobarea de a face explorari in estul Romaniei.

"Urmarit cu atentie toate dezvoltarile pentru ca avem un favorit in Romania, care este Chevron. Undeva la finele planului strategic anual, in jurul anului 2021, intentionam sa analizam acest segment de piata", a adaugat Mariana Gheorghe.

Intrebata de Reuters daca Petrom ar putea intra intr-o campanie de explorare achizitionand terenuri cu potential de a detine gaze de sist mai devreme decat era prevazut, aceasta a raspuns: "Vom examina toate licitatiile pe care agentia nationala pentru resurse minerale le va lansa in anii urmatori".

"Daca vor corespunde cu strategia noastra, daca sunt fezabile din punct de vedere al afacerilor, insemnand ca exista resursele, astfel de oportunitati vor fi luate in considerare", a mentionat Mariana Gheorghe.

Anuntul vine la un an dupa ce compania-mama OMV a anuntat ca renunta la planurile de a produce gaz de sist in Austria, din cauza unei schimbari legislative care ar fi facut acest proces neviabil din punct de vedere economic.

Este vorba de o lege care obliga companiile sa se supuna unei inspectii detaliate de mediu inaintea fiecarui proiect.

"In acest context, proiectul nu este viabil economic", afirmase atunci seful de exploatare si productie in Austria, Christopher Veit, la postul de rardio ORF, preluat de Reuters.