​Firma Energon Power& Gas SRL a depus pe OPCOM (bursa energiei) o oferta foarte indrazneata de cumparare de energie electrica. Mai exact, vrea sa incheie, daca vor exista doritori, un contract pentru 7 milioane MWh de energie, care sa fie livrata in perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2017, la pretul de 165 lei/MWh. Este o oferta uriasa in conditiile in care cel mai mare contract incheiat pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM a fost cel din februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, pentru o perioada de 1 an si jumatate.

Licitatia va avea loc pe 29 octombrie. Ramane de vazut daca va raspunde cineva la o astfel de oferta, avand in vedere si cantitatea uriasa, si perioada foarte lunga de livrare si pretul destul de mic. In momentul de fata, pretul de 165 lei/MWh este cel mai mic de pe piata contractelor bilaterale. In 4 ani, pretul poate creste cu mult peste acest nivel, ceea ce ar presupune anumite riscuri din partea companiei care ar indrazni sa incheie un astfel de contract. In general, pe OPCOM sunt incheiate contracte cu perioada de livrare de cateva luni, maxim un an.

Singura companie care s-ar incadra in cerintele firmei Energon Power este Hidroelectrica, care tocmai a intrecut printr-un proces de insolventa pentru a scapa de contractele cu baietii destepti.

Cine este Rares Criste

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret.

Potrivit publicatiei Gazeta de Bistrita, in 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.