Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA, intrunit in sedinta in data de 24.10.2013, a aprobat in unanimitate propunerea domnului lui Remus Borza, presedinte al Consiliului de Supraveghere, de demitere a directorilor Eugen Bradean si Ovidiu Agliceru. De asemenea, Consiliul de Supraveghere va analiza, in sedinta din data de 28 octombrie, activitatea celorlalti 3 membri ai Directoratului si va hotari daca le va prelungi mandatul ce urmeaza sa expire la 30 octombrie 2013.

Ceilalti trei directori care ar putea fi demisi sunt Mihail Stanculescu (presedintele Directoratului), Lucian Cocos si Mihai Teleanu.

Aceste demiteri au fost facute in urma scandalului mitei de la Hidroelectrica.

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas.

Precizam ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA.

Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. si consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore.

Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2013, Ioan Mihaila a promis unui alt membru din acelasi Consiliu (denuntator in cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea, de catre Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), in conditii defavorabile pentru societatea de stat, afirma procurorii DNA, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice, potrivit procurorilor.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.

Procurorii au dispus retinerea celor doi pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Reamintim ca HotNews.ro a relatat miercuri in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.

Cine este Rares Criste

Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret.

Potrivit publicatiei Gazeta de Bistrita, in 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.

Stire in curs de actualizare