Locuitorii din Berlin au respins duminica referendumul privind rascumpararea de catre municipalitate a retelei de distributie a energiei electrice, spre deosebire de cei din Hamburg, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor provizorii, doar 24,1% dintre persoanele care au drept de vot - respectiv o cifra inferioara cvorumului cerut de 25%, au aprobat propunerea de rascumparare avansata de "Masa rotunda berlineza pentru energie", o coalitie eteroclita care reuneste asociatii ecologiste, de cartier sau sindicatul berlinez al meseriilor din educatie.

Ideea era ca municipalitatea sa redevina proprietara retelei de distributie a energiei electrice, privatizata in 1995 si detinuta de grupul suedez Vattenfall. Autorii motiunii evaluau pretul acestei retele la circa 400 de milioane de euro.

"Masa rotunda berlineza pentru energie" a reunit suficiente semnaturi pentru organizarea referendumului, la fel ca o miscare similara din Hamburg, al doilea oras din Germania, unde proprietar este tot Vattenfall.

Hamburghezii s-au pronuntat in proportie de 51%, la finele lui septembrie, pentru ca municipalitatea sa rascumpere retelele de distributie de electricitate si gaz.

Pentru Vattenfall, riscul la Berlin era sa piarda un venit sigur si regulat, intr-un context al pretului la electricitate foarte redus si in momentul in care, la fel ca alti mari concurenti germani, aceasta companie trebuie sa renunte la veniturile din sectorul nuclear.

Vattenfall a evocat deja, in iulie, ipoteza retragerii de pe dificila piata din Germania. La Berlin, ca si la Hamburg, concesiunea pe 20 de ani in favoarea Vattenfall expira anul viitor.