Tudor&Asociatii ar putea beneficia, in calitate de administrator judiciar, de un onorariu mai mult decat generos in urma procesului de insolventa de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN): circa 60 milioane de lei. Potrivit unui document inclus in Planul de Reorganizare a activitatii RAAN intocmit de Tudor&Asociatii, a fost previzionat un onorariu variabil de 54,15 milioane de lei (circa 12 milioane de euro), la care se adauga un onorariu fix de 6 milioane de lei (1,3 milioane euro), sume calculate pentru o perioada de trei ani de insolventa. Contactata de HotNews.ro, casa de insolventa Tudor&Asociatii sustine ca "suma certa este doar de 16.821.101 lei, respectiv aproximativ 3.750.000 euro". "La acesta se adauga onorariul fix in suma de 30.000 euro/lunar", mai precizeaza Tudor&Asociatii.

Altfel spus, in anexele Planului de Reorganizare se vorbeste de un posibil onorariu de peste 13 milioane de euro (onorariu fix + onorariu variabil), insa Tudor&Asociatii sustine ca cert ar fi "doar" vreo 5 milioane de euro (fix + variabil). De fapt, si mai simplu spus, administratorul judiciar ar putea primi intre 5 milioane de euro si 13 milioane de euro. Totul depinde de ce se intampla in salile de judecata. "Conform programului de plati din planul de reorganizare aprobat de creditori si confirmat de judecatorul sindic, creantele certe ce se vor achita prin plan sunt in suma de 560.703.374,84 lei. Celelalte creante nu au fost acceptate de catre administratorul judiciar la masa credala si fac obiectul contestatiilor la tabelul preliminar sau definitiv al creantelor. Ele au fost admise provizoriu la masa credala conform Incheierii de sedinta din 12.12.2013, din dosar 9089/101/2013, aflat pe rolul Tribunalului Mehedinti. Plata acestora, conform planului de reorganizare, se realizeaza doar din trimestrul urmator ramanerii definitive a solutiilor din dosarele de contestatii. Veti observa asadar ca onorariul de incasat de administratorul judiciar, in situatia unei reorganizari de succes a RAAN, este in suma certa doar de 16.821.101 lei, respectiv aproximativ 3.750.000 euro. La acesta se adauga onorariul fix in suma de 30.000 euro/lunar. Creantele ulterioare deschiderii procedurii insolventei nu afecteaza sub nicio forma onorariul administratorului judiciar", se arata in raspunsul firmei de insolventa Tudor&Asociatii.

Practic, onorariul depinde de ce se decide in urma contestatiilor depuse in cazul creantelor din tabelul preliminar.

Onorariul variabil este de 3% plus TVA din sumele distribuite creditorilor, platite sau compensate cu acestia. "Valoarea totala a creantelor impotriva debitorului, provizoriu admise in tabelul definitiv al creantelor este de aproape 2 miliarde de lei, iar numarul creditorilor este de aproximativ 3.000", se arata in oferta financiara a casei Tudor&Asociatii transmisa HotNews.ro. Vezi documentul atasat.

  • Cum isi justifica Tudor&Asociatii onorariul

La stabilirea nivelului onorariului s-au avut in vedere mai multi factori, printre care numarul de salariati, riscul privind conflictele de munca, cifra de afaceri a companiei, valoarea totala a datoriilor, valoarea creantelor, complexitatea litigiilor, valoarea patrimoniului, natura activelor etc, se arata in oferta financiara a firmei de insolventa Tudor&Asociatii. Potrivit documentului (vezi atasat), la data intrarii in insolventa RAAN avea aproximativ 2.900 angajati, organizati in mai multe sindicate. "Tinand cont de faptul ca debitorul este cel mai mare angajator din judetul Mehedinti, impactul procedurii insolventei si riscul privind eventuale conflicte de munca in cazul unei derulari nefavorabile a procedurii este unul major", se mai arata in oferta financiara.

Cifra de afaceri pentru 2010 a fost de 657 milioane de lei, in 2011 s-a situat la 715 milioane de lei, iar in 2012 la 636 milioane de lei.

Valoarea totala a creantelor impotriva debitorului, provizoriu admise in tabelul definitiv al creantelor este de aproape 2 miliarde de lei, iar numarul creditorilor inscrisi este de aproximativ 3.000. Valoarea creantelor de recuperat, asa cum reiese din contabilitatea regiei, este de aproximativ 115 milioane de lei, iar numarul debitorilor este de ordinul miilor, tinand cont de faptul ca RAAN este unicul furnizor de energie termica din oras.

Exista aproape 1.000 de dosare referitoare la recuperarea creantelor regiei, aflate in diverse stadii, de la notificari si pana la sentinte puse in executare.

In procedura de insolventa a RAAN exista aproximativ 90 de dosare de contestatii la tabelul preliminar si definitiv al creantelor. Valoarea patrimoniului regiei este de aproximativ 1,7 miliarde de lei.

  • Firma lui Georgica Cornu, cel mai mare creditor la RAAN

In anexele planului de reorganizare sunt trecuti vreo 60 de creditori cu circa 1,2 miliarde de lei suma totala acceptata provizoriu si cu circa 900 de milioane de lei suma totala propusa la distribuire. Se noteaza in aceste documente ca sumele propuse la distribuire vor fi esalonate la plata dupa solutionarea definitiva a contestatiilor la tabelul preliminar al creantelor incepand cu trimestrul urmator. Vezi documentul atasat.

Cat priveste onorariul, in planul de reorganizare se precizeaza ca programul de plati in care este inclus si acesta va suporta modificari dupa solutionarea definitiva a contestatiilor la tabelul preliminar al creantelor debitorului RAAN. Vezi documentul atasat.

Cel mai mare creditor cuprins in tabelul creantelor admise provizoriu este Confort SA Timisoara care figureaza cu o creanta de 663,7 milioane de lei (suma acceptata provizoriu). Suma propusa la distribuire este de 462,1 milioane de lei. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat recent ca aceasta creanta ar fi ilegala. In acese conditii, ministrul cere public administratorului judiciar Tudor&Asociatii "sa respecte legea si sa manifeste un tratament corect fata de statul roman". Nicolescu a spus ca acceptarea la masa credala a unor creante ale firmelor din grupul Confort controlate de Georgica Cornu ar fi ilegala.

Intre asociatia Confort SA Timisoara-Hydrosistem Project AS si RAAN a fost incheiat in mai 2009 un contract in valoare de 165 milioane lei, fara TVA pentru o investitie legata de "instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii". Grupul de firme a fost selectat in urma unei licitatii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost incheiate acte aditionale care au marit valoarea la 341,2 milioane lei.

Omul de afaceri din Timisoara Georgica Cornu este suspectat intr-un dosar de evaziune fiscala de 61 de milioane de lei. In martie, a fost retinut de procurorii DIICOT, dupa ce a fost audiat timp de aproape 12 ore. Potrivit procurorilor DIICOT, Georgica Cornu a fost retinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat. Judecatorii au decis ca omul de afaceri Georgica Cornu sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

Vezi aici mai multe amanunte despre cazul in care este implicat Georgica Cornu.

  • RAAN a intrat in insolventa anul trecut, in septembrie, din cauza ca ajunsese in incapacitate de plata. RAAN produce apa grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin. Tudor&Asociatii a fost desemnat administrator judiciar in septembrie de catre Tribunalul Mehedinti.

Guvernul a aprobat in septembrie, prin ordonanta de urgenta, intrarea in insolventa a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, avand in vedere ca incapacitatea de plata in care se afla regia poate conduce la incetarea activitatii, susceptibila de a provoca inclusiv catastrofe ecologice.

RAAN produce inclusiv apa grea pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

Printre motivele invocate de guvern figureaza "incapacitatea de plata in care se afla RA Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la incetarea activitatii, fapt ce poate provoca catastrofe ecologice, fiind stiut ca in instalatiile RAAN Sucursala ROMAG PROD se vehiculeaza 500 de tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal si exploziv, ce trebuie ars, in caz de sistare a productiei de apa grea, rezultand o cantitate importanta de SO2, substanta ce produce ploi acide cu influente negative asupra mediului si sanatatii populatiei din zona, cu efecte tranfrontaliere", potrivit ordonantei de urgenta.