Comisia Europeana a cerut din nou autoritatilor bulgare sa suspende lucrarile la constructia gazoductului South Stream, avertizand asupra unor posibile sanctiuni impotriva Bulgariei si chiar a Serbiei, desi aceasta din urma nu este membru UE.

"Am cerut guvernului de la Sofia sa suspende lucrarile de constructie pentru conducta South Stream", a declarat Marlene Holzner, purtator de cuvant pe teme de energie a CE, relateaza novinite.com, preluat de Mediafax.

Holzner a spus ca procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru nerespectarea legislatiei UE in legatura cu proiectul South Stream este inca in vigoare. Procedura a fost lansata la inceputul lunii iunie.

Raspunzand la o intrebare despre planurile Serbiei in privinta South Stream, Holzner a admis ca Uniunea Europeana nu poate impune sanctiuni impotriva statelor care nu sunt membre, dar a adaugat ca problema ar putea fi dezbatuta de catre Comunitatea Energetica, un forum care include si state din afara UE si care dispune de "propriile instrumente".

Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Serbia.