Complexul Energetic Hunedoara se confrunta pentru a treia oara in acest an cu o cerere in instanta de intrare in insolventa. La Tribunalul Hunedoara a mai fost deschis un dosar de insolventa, de data aceasta creditorul fiind Sanroc SRL, o societate din Deva care se ocupa cu furnizarea pieselor de schimb si a consumabilelor pentru echipamentele de foraj si de constructii. Pana la aceasta noua cerere, au mai existat doua dosare de insolventa, insa creditorii au renuntat brusc la continuarea proceselor.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

Aceste renuntari ar putea avea legatura cu faptul ca Ministerul Energiei nu este de acord cu intrarea companiei in insolventa. Intrebat recent cum poate opri ministerul cererile de insolventa, ministrul energiei Andrei Gerea a spus ca "prin discutii". "Asa cum le-am oprit si pana acum. Prin discutii (n.red. creditorii)", a spus Gerea intrebat cum opreste cererile, avand in vedere ca deciziile privind intrarea in insolventa se iau in instanta.

Pe 18 martie, Tribunalul Hunedoara a fost termen pentru judecarea firmei Multigama Tech SRL, in calitate de creditor, de intrare a Complexului Energetic Hunedoara in insolventa. Insa, creditorul a renuntat la proces. O alta companie care ceruse insolventa din cauza unei datorii de 1,3 milioane de lei a fost firma GEROM SA. Pe 4 februarie ar fi trebuit sa fie judecata cererea, insa si in acest caz a fost oprit procesul.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu spunea recent ca piederile uriase de la Complexul Energetic Hunedoara, 1 miliard in 2014, pot fi considerate ajutor de stat. "Nu va fi usor sa convingem ca avem nevoie de o capacitate care produce la 300 si ceva de lei/MWh, cand pretul energiei este de 100 si ceva de lei", a spus Chiritoiu.