Guvernul a aprobat doua acorduri petroliere pentru inca doua perimetre de explorare si exploatare petroliera concesionate de compania ungara MOL. Potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti, 13 octombrie, in Monitorul Oficial, a fost aprobat acordul incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company impreuna cu Societatea Comerciala "Expert Petroleum" SRL in cazul perimetrului EX-5 ADEA. Pe 9 octombrie a mai aparut o Hotarare de Guvern prin care a fost aprobat acordul pentru perimetrul EX- 1 VOIVOZI. In acest moment, compania Mol are aprobarea Guvernului pentru toate cele trei perimetre concesionate.

Primul perimetru (Ex-6 Curtici) a fost aprobat de Guvern inca din decembrie 2012, fiind incepute deja primele operatiuni. Amintim ca aceste operatiuni au starnit proteste din partea organizatiilor de mediu care acuza compania ungara ca vrea sa sa exploreze si sa exploateze gaze de sist in zona Curtici. In plus, si locuitorii din zona incearca sa blocheze incercarile companiei de a avansa cu lucrarile. Deocamdata, Panfora Oil & Gas, companie a Grupului MOL, incearca sa convinga proprietarii de terenuri in zona sa le permita accesul pentru a efectua operatiuni de culegere a datelor geofizice.

Panfora Oil & Gas sustine ca nu exista potential pentru resurse neconventiale in perimetrul Ex-6 Curtici la care au inceput primele operatiuni. Astfel, sunt negate informatiile potrivit carora vor fi efectuate lucrari de explorare si productie a gazelor de sist la Curtici. Toate operatiunile din perimetrul Curtici si programul de lucrari convenit cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale se refera la resurse conventionale de hidrocarburi, mai sustine compania ungara.

Grupul MOL a incheiat in 2011 acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre de explorare: EX-1 (Voivozi), EX-5 (Adea) si EX-6 (Curtici). Cele trei perimetre au fost castigate, in 2010, de consortiul format din MOL si Expert Petroleum, in urma celei de-a 10-a runde de acordare a licentelor petroliere.