Miliardarul rus Mihail Fridman a cumparat activele petroliere si gazifere ale E.ON din zona norvegiana a Marii Nordului, pentru 1,6 miliarde dolari, dupa ce incercarea de a se implanta in regiunea britanica a aceleiasi mari a fost blocata de guvernul de la Londra, scrie Reuters.

Ministerul britanic al Energiei i-a impus in primavara acestui an oligarhului rus Mihail Fridman sa vanda zacamintul gazifer North Sea pe il achizitionase in cadrul unui contract mai amplu de preluare, pentru 5,4 miliarde dolari, a companiei germane DEA, fosta unitate de petrol si gaze a RWE.

LetterOne, fondul controlat de oligarh, a vandut saptamana trecuta zacamintul catre compania elvetiana Ineos.

LetterOne administreaza fonduri si participatii in valoare de 21,9 miliarde de euro, fiind activa mai cu seama in domeniul energetic si de telecomunicatii. Presedintele Consiliului de administratie al firmei cu sediul in Luxemburg este Michail Fridman, un oligarh rus. Banii de investitii ai LetterOne provin, in parte, din vanzarea participatiilor sale la compania petroliera TNK-BP catre concernul rusesc de stat Rosneft. Aceasta tranzactie, care a avut loc in 2012, i-ar fi adus lui Fridman 55 de miliarde de dolari.