Complexul Energetic Oltenia a inregistrat datorii restante mari la stat in prima jumatate a anului 2015, de aproape 25 milioane de lei in total, motiv pentru care fiscul a inceput procedura de executare silita, potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF. Cele mai mari restante erau la bugetul asigurarilor sociale, aceastea depasind 14,5 milioane de lei la data de 30 iunie 2015. De asemenea, obligatiile restante la bugetul de stat erau de 5,7 milioane de lei, la bugetul asigurarilor de sanatate de 4 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de somaj de 572 mii lei. Reamintim ca anul trecut, CE Oltenia a inregistrat o pierdere de aproape 700 milioane de lei. Directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, este trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, fiind acuzat de procurorii DNA ca a prejudiciat compania cu 2,7 milioane de lei.

Datoriile la stat ale CE OlteniaFoto: ANAF

UPDATE CE Oltenia sustine in schimb ca nu a fost niciodata in situatia de a fi executata silit de ANAF. Potrivit unui comunicat al CE Oltenia, datele din site-ul ANAF sunt neactualizate si nu corespund cu cele din evidentele fiscale ale companiei. CE Oltenia mai sustine ca la data de 24 septembrie avea zero datorii la stat, prezentand un certificat de atestare fiscala de la acea data. Vezi aici comunicatul de presa al CE Oltenia.In schimb, reprezentantii ANAF au declarat pentru HotNews.ro ca in prezent exista o alta somatie de plata emisa pentru datorii de circa 10,7 milioane lei. Reprezentantii ANAF au mai spus ca pe site-ul ANAF nu e nicio greseala deoarece acolo este prezentata Lista contribuabililor mari care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 30.06.2015. In acel moment, datoriile erau reale, fiind emisa si o somatie de plata. Reprezetantii ANAF au mai precizat ca somatia de plata este parte a executarii silite, ceea ce inseamna cu atat mai mult ca pe site nu este nicio greseala.

De altfel, un raport al Ministerului Finantelor privind intreprinderile de stat arata ca CE Oltenia este compania cu cele mai mari pierderi din Romania. CE Oltenia sustinea luni printr-un comunicat de presa ca nu are datorii restante la banci, furnizori si bugetul statului. In realitate, a terminat 2014 cu plati restante de 51,5 milioane lei, in conditiile in care la acest capitol figura cu "zero" in 2012 si 2013.

Directorul general Laurentiu Ciurel este inculpat, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova, in dosarul Turceni-Rovinari. In acest dosar, procurorii DNA il acuza de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata. Faptele pentru care este acuzat s-au petrecut in perioada 2007-2008 cand detinea functia de director de investitii la Complexul Energetic Rovinari, ulterior de director general al aceleiasi companii. In 2012, Complexul Energetic Rovinari s-a unit cu Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Craiova, formand Complexul Energetic Oltenia, condus acum de Laurentiu Dan Ciurel. Important de mentionat este ca dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa Complexul Energetic Oltenia nu vrea sa se constituie parte civila. Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general. Insa cata vreme Laurentiu Ciurel ramane in functie, este greu de crezut ca CE Oltenia va putea sa se constituie parte civila impotriva sa. Trebuie mentionat ca, in acest caz, ANAF s-a constituit parte civila.

Citeste si: