Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a convocat pentru data de 9 decembrie 2016 Adunarea Generala a Actionarilor, principalele pucte pe ordinea de zi fiind prelungirea mandatelor a sase administratori din sapte cu inca patru ani. Adica, actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre actualii administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului.

NuclearelectricaFoto: Hotnews
  • Celor sase le expira mandatele pe 25 aprilie 2017. In aceste conditii cer reinoirea lor. Unui al saptelea administrator ii expira mandatul in decembrie 2017. Care sunt administratorii carora ar urma sa le fie reinnoite mandatele incepand cu 24 aprilie 2017: Daniela Lulache, Bogdan Stanescu, Alexandru Sandulescu, Alexandru Alexe, Dan Popescu si Carmen Radu. Al saptelea membru este Sebastian Tcaciuc, membru independent, insa acestuia ii expira mandatul mai tarziu, in decembrie 2017.

Intr-o nota publicata pe site-ul Nuclearelectrica se arata ca in cazul in care vor fi prelungite mandatele administratorilor, va fi reinnoit si mandatul Danielei Lulache cu 4 ani in functia de director general. "Avand in vedere faptul ca mandatul Directorului general expira la data de 30.04.2017, in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul Directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta, aspect confirmat si de auditorul financiar al companiei", se arata in nota mentionata. Legat de performante, administratorii vor mandate prelungite chiar daca rezultatele Nuclearelectrica au fost mai slabe in acest an fata de 2015.

Practic, Daniela Lulache ar putea obtina prelungirea mandatului de membru in CA, chiar daca Ministerul Energiei considera ca este necesara separarea "atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv". Cel putin asa sustine intr-un raspuns transmis la solicitarea Focus Energetic: "Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar, apreciaza necesara separarea eficienta a atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv, astfel incat indeplinirea responsabilitatilor celor doua organe de conducere, respectiv Consiliul de Administratie si management executiv, sa conduca la eficientizarea activitatii societatii". Acesta este un raspuns transmis pentru o alta situatie. Recent, la Romgaz, Ministerul Energiei a decis inlocuirea a doi membri, Virgil Metea care detine si functia de director general al companiei, si Ecaterina Popescu, acestia fiind inlocuiti cu Florin Razvan Stoicescu (avocat la Musat si Asociatii) si Florin Danut Buzatu (fost director la SAI Muntenia Invest).

De asemenea, Bogdan Stanescu doreste inca un mandat, chiar daca a fost inlaturat, in luna august, dintr-o functie de conducere de la Ministerul Energiei, in urma unor controverse aparute in presa legate de numeroasele sale functii la stat. In plus, Agentia Nationala de Integritate fusese sesizata asupra unui posibil conflict de interese in care s-ar afla Bogdan Stanescu.

Mandatele actualilor administratori ai Nuclearelectrica ar putea fi prelungite daca asa va decide Ministerul Energiei, actionarul majoritar. Aprobarea reinoirii mandatelor ar urma sa fie facuta prin vot secret. Ministerul Energiei detine 82,5% din actiuni, Fondul Proprietatea 9%, iar restul se afla la mici actionari pe bursa.

Nuclearelectrica a inregistrat in acest an rezultate mai slabe decat in 2015. In primele luni din 2016, a fost inregistrat un profit net de 64,5 milioane lei, cu 51% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis BVB.

  • Ce spune Ministerul Energiei despre propunerile de prelungire a mandatelor

"Documentele care sustin subiectele de pe ordinea de zi- elaborate si avizate/ aprobate/ insusite de catre Consiliul de Administratie- au fost publicate pe pagina de internet a societatii Nuclearelectrica, pentru a putea fi consultate de toti actionarii sau de catre alte parti interesate. Tot pe pagina de internet a societatii sunt publicate si rapoartele de activitate pe care administratorii in functie le-au intocmit. Ministerul Energiei, in calitate de actionar al societatii Nuclearelectrica, va face toate analizele necesare si va lua o decizie privind subiectele cuprinse pe ordinea de zi AGA. Orice alte precizari si comentarii putem face dupa data sedintei, care se desfasoara pe 9 decembrie 2016", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro.

Pe ordinea de zi se mai afla si aprobarea indemnizatiilor administratorilor.

Intr-o nota care explica solicitarea de reinorire a mandatului, se mentioneaza ca "in sustinerea acestei propuneri este de retinut si ca (...) stabilitatea si continuitatea conducerii unui operator de centrale nucleare este o conditie esentiala pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii acesteia".

  • Vezi convocarea AGA aici sau atasata