Trei companii ar fi interesate de preluarea de la ExxonMobil a participației de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, potrivit unor surse HotNews.ro. Una dintre companii deja și-a anunțat public interesul, aceasta fiind Romgaz. Celelalte două nu au anunțat oficial, însă potrivit surselor HotNews.ro este vorba despre Compania naţională de gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV. Alte surse spun că Exxon mai poartă discuții și cu Lukoil.

Foraj Marea NeagraFoto: AGERPRES

UPDATE Ludovic Orban a spus luni seară că sunt discuții cu un consorțiu format din Romgaz, OMV și o a treia companie (n.red. compania poloneză, potrivit surselor HotNews). Pe de altă parte, și-ar fi manifestat interesul și rușii de la Lukoil.

În prima variantă, Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar OMV 10%, potrivit surselor HotNews.

De asemenea, Ministrul economiei Virgil Popescu a declarat că recomandă ca transferul de licență de către Exxon să fie făcut prin Hotărâre de Guvern.

"Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.

De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Reamintim că americanii de la Exxon ar intenționa să renunțe la participația sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află și OMV Petrom, care deține tot 50%. Romgaz a anunțat deja că este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon.

Potrivit surselor HotNews.ro, autoritățile guvernamentale nu sunt sigure că va avea loc până la urmă acest exit al Exxon, chiar dacă au început discuții pentru o eventuală vânzare a participației de 50%.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a declarat în noiembrie că este posibil ca americanii de la ExxonMobil să-și schimbe decizia și să nu renunțe la licențele de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră. "Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă", a spus Iohannis.

Acesta a mai spus că a întrebat direct despre ExxonMobil și i s-a răspuns că "politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă".

Pe 11 decembrie, premierul Ludovic Orban și ministrul economiei Virgil Popescu au avut o întrevedere cu reprezentanții Exxon Mobil, însă nu au ajuns la o concluzie legată de renunțarea companiei americane la proiectul Neptun.

Americanii de la Exxon Mobil ar vrea să renunțe și la alte afaceri, nu doar la cea din România. De altfel, a demarat cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, renunţând la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, potrivit Reuters. Informațiile obținute de Reuters arată că americanii doresc să renunțe la operațiunile din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieşirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania şi România. Astfel, Exxon va rămâne cu producţia din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deţine o participaţie la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenţionează să-l închidă în 2022.

Programul de vânzări apare în urma creşterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenţionează să-şi majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee şi SUA.

Citește pe aceeași temă și: