Olanda și Germania vor fora împreună într-un nou perimetru de gaze în Marea Nordului, a anunțat miercuri guvernul olandez, la o zi după ce compania rusă Gazprom a anunțat că suspendă livrările către furnizorul olandez GasTerra, potrivit AFP.

Tarm Marea NorduluiFoto: geograph.org.uk

Secretarul de stat pentru industrii extractive, Hans Vijlbrief, "a emis astăzi permisele pentru partea olandeză", a precizat acesta într-un comunicat, adăugând că "o procedură accelerată pentru permisele necesare este în curs de desfășurare" în Germania.

Gazprom a anunțat deja că nu va mai livra gaze naturale Olandei

Compania GasTerra, deținută în proporție de 50% de statul olandez, a anunțat luni că a fost notificată de Gazprom că va sista livrările de gaze naturale, afirmând că a anticipat mutarea gigantului energetic rusesc și că a cumpărat „din altă parte” în jur de două miliarde de metri cubi.

În jur de 44% din consumul energetic al Olandei este asigurat de gaze naturale dar doar 15% din importuri provin din Rusia, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului olandez.

Olanda a anunțat mai devreme în cursul acestui an că intenționează să renunțe la toate importurile energetice din Rusia până la sfârșitul lui 2022.

GasTerra a precizat că Gazprom va opri livrările de gaze naturale începând de marți.