​Statul român vrea să vândă acțiuni reprezentând 1% din valoarea capitalului social al OMV Petrom înregistrat la data vânzării, până cel târziu la data de 31 decembrie 2023, potrivit unui proiect lansat în consultare marți de Ministerul Energiei. Vânzarea se va face către salariații Petrom la momentul privatizării în 2004 și la prețul achitat atunci de austriecii de la OMV, respectiv 0,2158 lei/acțiune, la mai puțin de jumătate din prețul de vânzare de azi de la BVB.

Benzinarie OMV PetromFoto: AGERPRES

Guvernul este obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, din 8 mai 2019, potrivit căreia trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării.

Procesul a fost câștigat de salariații Petrom. Pentru fiecare zi de neaplicare a deciziei, statul român este sancționat cu 1.000 lei. Practic, 30 de zile costă 30.000 lei și tot așa.

Măsuri pentru vânzarea de acțiuni deținute de statul român la OMV Petrom - pe agenda de miercuri a Guvernului

Guvernul are pe agenda de miercuri, 8 iunie, următorul subiect:

  • „Analiza proiectului de Hotărâre a Guvernului privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății „OMV Petrom” S.A. – București”.

Executivul nu a publicat proiectul de HG mai sus menționat, dar la Ministerul Energiei sunt deja două proiecte de acte normative lansate în consultare publică, unul pe 2 iunie, iar altul chiar marți, 7 iunie.

Ambele proiecte vizează aceeași problemă - punerea în aplicare a deciziei Înaltei Curți din anul 2019 prin care statul trebuie să vândă acțiuni foștilor angajați ai Petrom de la momentul privatizării.

Două proiecte de HG pentru vânzarea acțiunilor statului. Ce aspecte sunt neclare

Primul proiect de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică în data de 2 iunie 2022 și se numește: „proiect de Hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unei pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății “OMV Petrom” S.A. – București.„

Principalele prevederi:

  • - Proiectul de HG prevede vânzarea de către Ministerul Energiei a unui număr de peste 382 milioane de acțiuni nominative, dematerializate, emise de OMV Petrom, reprezentând un procent de 0,999% din valoarea de peste 3,82 miliarde de lei a capitalului social înregistrat la data de 23.07.2004, data semnării contractului de privatizare cu austriecii de la OMV Austria.
  • - Cumpărarea acțiunilor puse în vânzare trebuie să fie individuală și efectuată exclusiv de către persoana îndreptățită. (..) Prin persoane îndreptățite se înțelege “salariații societății cu contract individual de muncă în vigoare la data semnării Contractului de privatizare cu investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, respectiv la data de 23 iulie 2004.”
  • - Interzicerea înstrăinării acțiunilor achiziționate după finalizarea procesului de vânzare pentru o perioadă de 1 an de zile de la data transferului dreptului de proprietate a acestora.

Al doilea proiect de Hotărâre de Guvern a fost lansat în consultare publică marți, 7 iunie, cu mențiunea: „Forma refacută a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea cotei procentuale ce urmează a fi achiziționată de salariații Societății ”OMV Petrom” S.A. București și momentul la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia”.

Surse guvernamentale au precizat marți seara pentru HotNews.ro că acest al doilea proiect este o versiune refăcută a proiectului de HG lansat în consultare în data de 2 iunie, versiune care include observațiile primite și care are și aviz de la Ministerul de Justiție.

De altfel, în nota de fundamentare la acest proiect se spune că actul a fost lansat în consultare publică în data de 2 iunie.

Prevederile proiectului de HG publicat în consultare în data de 7 iunie sunt diferite în privința procentului de acțiuni vândut de stat.

Principalele prevederi:

  • - vânzarea de către Ministerul Energiei a unui număr de acțiuni nominative, dematerializate, emise de Societatea "OMV Petrom" S.A. – București, reprezentând o cotă procentuală de 1% din valoarea capitalului social al societății înregistrat la data vânzării.
  • - Vânzarea acțiunilor se realizează cel mai târziu până la data de 31.12.2023.

Cu alte cuvinte, dacă inițial, în proiectul de HG din 2 iunie, se vorbea de 0,999% din valoarea capitalului social înregistrat la data semnării contractului de privatizare, în acest proiect de HG din 7 iunie se vorbește de 1% din valoarea capitalului social al societății înregistrat la data vânzării.

  • De ce vrea statul să vândă până cel târziu la 31 decembrie 2023?

Motivele sunt tot legale. Astfel, Guvernul amintește dispozițiile Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, ce au statuat interdicții referitoare la vânzarea participațiilor la operatorii economici la care statul deține calitatea de acționar, interdicții evidențiate în mod expres și în cuprinsul Deciziei nr. 589/2020 a Curții Constituționale.

Guvernul spune că prezentul act normativ va produce efecte după expirarea perioadei de interdicție prevăzută de acestă lege, respectiv în doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia.

Ambele proiecte de HG au la final mențiunea că în termen de 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Energiei, aprobă prin ordin al ministrului, procedurile, termenele şi condiţiile pentru vânzarea acțiunilor.

  • Rămâne de văzut ce detalii va oferi Guvernul în privința proiectului de hotărâre analizat în ședința de miercuri și care va fi în final procentul de acțiuni vândute.