Guvernul german se pregătește să împrumute miliarde de dolari pentru a salva o fostă filială a Gazprom PJSC, aflată acum sub controlul autorității de reglementare în domeniul energiei din această țară, potrivit unor surse din interior citate de Bloomberg.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Un plan de salvare pentru Gazprom Germania GmbH ar putea veni chiar în această săptămână, banca de stat KfW Group fiind așteptată să emită un împrumut în valoare de 5 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) până la 10 miliarde de euro, au declarat sursele, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private.

Discuțiile sunt încă în curs de desfășurare, iar planurile s-ar putea schimba, au spus persoanele respective.

Banii ar ajuta la stabilizarea finanțelor companiei și ar asigura securitatea aprovizionării după ce Rusia a redus livrările către Gazprom Germania ca represalii pentru că Germania a confiscat compania și filialele sale la începutul acestui an.

Măsura a forțat unitatea - care fusese deja evitată de unii clienți - să cumpere de pe piața spot o parte din energia pe care o furnizează clienților săi, plătind prețuri mai mari.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania, Bundesnetzagentur, a precizat într-o declarație că nu comentează speculațiile și că toți cei implicați în Gazprom Germania "lucrează intens pentru a menține operațiunile comerciale".

Ministerul de Finanțe și Ministerul Economiei au refuzat să comenteze informațiile.

  • Gazprom Germania deține mai multe depozite de gaze în Germania, inclusiv cea mai mare instalație din țară.
  • De asemenea, deține Wingas GmbH, care aprovizionează principalii utilizatori industriali din țară.
  • Compania are o afacere de retail care a furnizat o cincime din gazul comercial din Marea Britanie în 2020, o ramură de tranzacționare la Londra și o afacere de gaze naturale lichefiate, ceea ce o plasează într-o poziție centrală pe o mare parte din piețele energetice din Europa.