​Reducerea cu 50 de bani la carburanți de la 1 iulie va fi suportată în mod egal de stat și de operatori, fără a fi o obligație pentru toate benzinăriile. „25 de bani din cei 50 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat prin Ministerul de Finanțe, iar 25 de bani vor fi susținuți ca o cheltuială deductibilă de către operatori. Sunt convins că marii operatori și deținători de rețele de stații distribuție care sunt și producători vor aplica această ordonanță.”, a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Benzinarie OMV PetromFoto: OMV Petrom

Virgil Popescu: Fiind o reducere comercială va fi deductibilă. Operatorii nu vor trebui să primească bani ori să dea bani

Ministrul Energiei a explicat cum va funcționa mecanismul.

„Cei 25 de bani fiind reducere comercială este deductibilă. Prin codul fiscal orice reducere comercială este deductibilă, deci au un avantaj fiscal suplimentar pe lângă recuperarea celor 25 de bani care vin de la bugetul de stat. Recuperarea se va face de la bugetul de stat. În declarația fiscală este o rubrică separată, va fi modificată declarația fiscală și nu va trebui să primească bani sau să dea bani.”, a spus marți ministrul Virgil Popescu.

În același timp, premierul Ciucă a spus că deducerea se va face din TVA.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat cu o zi în urmă că mecanismul de reducere cu 50 de bani la carburanți va fi adoptat cel mai probabil miercuri în ședința de Guvern.

Întrebat de HotNews.ro dacă toate benzinările vor face această reducere, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus doar că „toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism”, subliniind că mecanismul are o componentă privată.

Toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompă., a spus acesta.

Întrebat dacă va exista posibilitatea ca unele benzinării să nu aplice acest mecanism, Cărbunaru a spus:

„Este un mecanism care implică o componentă privată. Ca atare componenta privată care va fi angrenată în acest mecanism va putea oferi această reducere la pompă de 50 de bani.”