Criza gazelor obliga guvernul Moldovei, care depinde 100% de gazul rusesc, la o revizuire a schemei livrarilor de energie. Pentru diversificarea surselor de aprovizionare, Chisinaul intentioneaza sa obtina includerea in proiectul Nabucco, scrie Nezavisimaia gazeta, citand declaratia ministrului adjunct al Economei si Comertului, Fedor Copaci.

Moldova cauta sprijinul Romaniei

“Vom incerca sa obtinem cuplarea tarii la acest gazoduct care va traversa Romania, ocolind Ucraina si Rusia”, a spus el. Vecinatatea cu Romania permite Moldovei sa conteze pe intrarea in proiect, Chisinaul punandu-si mari sperante in sustinerea Bucurestiului in aceasta chestiune, scrie ziarul rus.

La 22 ianuarie, la invitatia ministrului de externe, Andrei Stratan, la Chisinau este asteptat seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu. Potrivit agentiei Infotag, Stratan a discutat telefonic cu colegul sau roman. Ministrul moldovean s-ar fi pronuntat pentru semnarea tratatului politic de baza si a acordului frontalier.

Directorul Institutului moldovean pentru politici sociale, Arcadie Barbarosie, a declarat pentru NG ca in discutiile celor doi ministrii, tema gazelor se va regasi cu siguranta.

Nabucco, alternativa UE la gazele naturale din Rusia

Reprezentantii Consortiului Nabucco au declarat recent ca Nabucco va fi pus in functiune in 2013. "Dat fiind contextul actual al dezvoltarii, diversificarea rutelor de transport de gaze naturale si a surselor este foarte importanta. Ca urmare, proiectul conductei Nabucco este mai important decit oricind. Nabucco este considerat prioritar de catre Uniunea Europeana, au declarat acestia.

Constructia conductei Nabucco este programata sa inceapa in 2010, urmind ca primele transporturi sa aiba loc in 2013.

Reprezentantii Nabucco mai spun ca proiectul Nabucco progreseaza si merge mai departe si ca finantarea acestuia continua, in ciuda crizei financiare.

Sustinut de Comisia Europeana, destinat sa transporte pe o distanta de 3.300 de kilometri gaz de la marea Caspica ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaste un nou elan in urma crizei gazului rusesc, care afecteaza serios Europa centrala.

Consortiul nu reuseste, pe de alta parte, sa obtina finantarile de care are nevoie proiectul, in timp ce recent costul sau a fost reevaluat la opt miliarde de euro (fata de 4,4 miliarde euro cit fusese prevazut initial).