Persoanele implicate in infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica incearca sa convinga Consiliul Concurentei ca functionarea celor doi colosi energetici nu va afecta in niciun fel piata. Reprezentantii Electra si Hidroenergetica au trimis Consiliului o serie de propuneri pentru inlaturarea posibilelor efecte negative asupra concurentei din sector generate de infiintarea celor doua companii.

Electra propune, de exemplu, vanzarea a 10% din energia produsa catre piata liberalizata, iar in cazul Hidroenergetica se vorbeste de licitarea, de la 1 ianuarie 2011, pe o perioada de 5 ani, a 5% din productie pe bursa energiei (platforma OPCOM). Pana acum, Consiliul Concurentei s-a aratat reticent in privinta infiintarii celor doua companii.

Acesta este si motivul pentru care Consiliul a declansat o investigatie privind modul in care va fi influentata piata ca urmare a functionarii Electra si Hidroenergetica.

  • Electra cere ca toti producatorii sa vanda energie pe piata liberalizata

Reprezentantii Electra sustin ca poate fi vanduta pe piata liberalizata o cantitate de 10% din productie, dar cu conditia ca acelasi angajament sa fie luat in considerare pentru toti producatorii din Romania. Acea cantitate nu va fi vanduta pe piata reglementata si nici nu

Cantitatea de energie ce poate fi oferita ar trebuie sa fie egala cu 10% din productia anuala vanduta, care fie nu este vanduta pe piata reglementata sau blocata in contractele de furnizare pe termen lung

Electra

va fi blocata in contractele de furnizare pe termen lung. "Totusi, pentru evitarea unor dezavantaje pentru Electra ce pot rezulta in urma acestor masuri, ar trebui luat in considerare acelasi angajament pentru toti participantii de pe piata de productie din Romania. Cantitatea de energie ce poate fi oferita ar trebuie sa fie egala cu 10% din productia anuala vanduta, care fie nu este vanduta pe piata reglementata sau blocata in contractele de furnizare pe termen lung", se arata intr-un document transmis Consiliului Concurentei. In acelasi document se precizeaza ca acea cantitate ar putea creste pe masura ce piata reglementata va scadea.

Hidroenergetica: Cu doar 5% pe bursa se creaza mediu concurential

Hidroenergetica vine cu propunerea vanzarii pe platforma OPCOM- Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania.

"Licitarea in mod transparent si pe termen lung a unei cantitati importante din productia Hidroenergetica pe platforma OPCOM - PCCB va crea un cadru propice manifestarii constrangerilor de natura concurentiala asupra partilor implicate in operatiunea de concentrare", se arata intr-un document al Hidroenergetica. Chiar daca se vor tranzactiona doar 5% din productie si doar pe o perioada de 5 ani, Hidroenergetica sustine ca se consolideaza in acest fel premisele unei concurente efectice pe piata, pe termen lung.

Avantajele prezentate de Hidroenergetica

  • Sporirea lichiditatii pe platforma de tranzactionare OPCOM, va crea premisele formarii unui pret real la energie si transmiterii unor semnale corecte pentru actorii din piata.
  • Riscul coordonarii intre cele doua companii rezultate in urma restructurarii sectorului energetic este diminuat in contextul concurentei sporite pe platforma OPCOM prin angajamentele luate de parti si intrarile iminente a altor concurenti.
  • Transparenta preturilor, in contextul participarii crescute pe OPCOM, va face ca eventuale practici de discriminare sa fie usor detectabile si sesizate ulterior concentrariide catre cumparatorii afectati.
  • Durata angajamentului de 5 ani este de natura de a asigura o modificare semnificativa astructurii pietei.

Sporirea lichiditatii pe platforma de tranzactionare OPCOM, va crea premisele formarii unui pret real la energie si transmiterii unor semnale corecte pentru actorii din piata.

Hidroelectrica

Hidroenergetica mai sustine ca operatiunea de concentrare economica notificata nu determina eliminarea constrangerilor de natura concurentiala asupra partilor implicate, ci dimpotriva vor exista presiuni concurentiale.

Argumente:

  • In structura pietei post concentrare, entitatile care vor forma Electra au potentialul de a exercita asupra Hidroenergetica o presiune concurentiala suficienta, pentru a limita motivatia Hidroenergetica de a majora preturile.
  • Pe termen scurt, in estimarea partilor, segmentul reglementat al pietei va pastra o pondere semnificativa in totalul cererii, fiind redus in mod gradual in urmatorii ani (in prezent, consumul reglementat reprezinta intre 50% si 60% din totalul consumului intern, potrivit Rapoartelor lunare publicate de ANRE).
  • In aceste conditii, comportamentul pe piata al partilor implicate post concentrare  va fi in mod efectiv monitorizat si controlat de catre ANRE in ceea ce priveste o parte substantiala din productia lor (100% din productia Elcen Bucuresi, respectiv 70% din productia Deva, 30% din productia Hidroelectrica), existand posibilitatea „disciplinarii” politicii tarifare si a sporirii eficientei costurilor.
  • Intrarile probabile, pe piata productiei de energie a unor importanti jucatori privati, preconizate in timp util, sunt de natura sa constranga comportamentul Hidroenergetica pe piata si sa schimbe structura pietei intr-un orizont de timp rezonabil, contrabalansand puterea de piata dobandita prin operatiunea de concentrare economica.
  • Iminenta intrarii pe piata a operatorilor privati de energie utilizand diverse resurse (energia eoliana, gaz, energia nucleara) este de natura sa constranga comportamentul concurenta existenta in piata in  urma concentrarii.
    Conform semnalelor date de operatorii privati in piata, intrarea pe piata va fi suficient de profitabila, deci probabila, in timp util (1 - 3 ani) si suficient de ampla acoperind cote importante din totalul consumului, pentru a combate eventualele efecte de concentrare ale operatiunii notificate
  • Evolutia pietei este, in mod ireversibil, catre surse alternative de energie. Considerand faptul ca energia eoliana este o sursa neexploatata pe piata romaneasca precum si stimulentele ce vor fi acordate operatorilor care investesc in acest domeniu, (prin certificate verzi, care vor constitui surse importante de venit pentru producatorii de energie verde), intrarea pe aceasta piata este facilitata in contextul actual al pietei. 
  • Intrarea este cu atat mai probabila cu cat, datorita gradului de uzura, a stadiului tehnic depasit precum si a standardelor de mediu pe care capacitatile de productie trebuie sa le indeplineasca, unitatile de productie utilizate de Deva, Paroseni si Bucuresti necesita investitii serioase in modernizarea acestora, de natura sa contracareze, in favoarea noilor intrati pe piata, avantajul prezentei deja pe piata.

Ingrijorarile Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei si-a exprimat, in ultima vreme, o serie de ingrijorari cu privire la

Este ingrijoratoare posibilitatea si oportunitatea companiilor de a creste preturile in mod nejustificat, in conditiile in care cotele de piata sunt suficient de mari astfel incat aceste cresteri sa nu poata fi contracarate prin schimbarea furnizorului de catre consumatori.

Consiliul Concurentei

efectele pe care functionarea noilor companii in piata ar putea sa le aiba asupra unui mediu concurential normal:

  • Imediat dupa realizarea concentrarilor economice nu va exista o constrangere concurentiala suficienta, determinata de structura pietei, care sa contracareze sau sa limiteze puterea de piata a noilor entitati.
  • Avand in vedere cotele de piata ce vor fi detinute de noile entitati, capacitatile de productie de care dispun acestea raportat la totalul consumului de energie electrica din Romania si costurile de operare previzionate, intrarea unor noi concurenti reali pentru cele doua companii poate deveni problematica (mai ales prin prisma costurilor asociate functionarii unor noi capacitati de productie ce ar putea intra pe piata ca urmare a investitiilor noi in sector).
  • Reducerea previzionata a cotelor de piata ale celor doua companii, pe fondul punerii in functiune a unor noi capacitati de productie, este o problema ce trebuie abordata pe termen scurt, fiind marcata totodata de incertitudine in contextul concentrarii pietei de producere si furnizare angro de energie electrica si probabilitatea redusa a noilor surse de productie de a putea concura cu mixul noilor companii.
  • Alternativele disponibile pentru furnizori si consumatori, accesul lor la piete si la surse de aprovizionare, pot fi diminuate ca urmare a eventualei dorinte a noilor companii de a-si translata pozitia dominanta de pe piata producerii si furnizarii angro intr-o pozitie privilegiata pe piata furnizarii cu amanuntul. Acest lucru poate duce la inchiderea unor piete din avalul pietei de producere si furnizare angro.
  • Datorita legaturilor structurale intre cele doua companii, coroborat cu numarul mic de companii producatoare ce raman pe piata in urma restructurarii, exista probabilitatea manifestarii unui comportament coordonat si posibilitatea cresterii preturilor in lipsa stimulentelor de a concura in mod real. Aceasta temere este alimentata si de costurile relativ apropiate la care companiile estimeaza ca vor opera. Printre efectele asociate acestui tip de conduita ce pot impieta asupra functionalitatii pietei se regaseste si lipsa constrangerilor de a eficientiza activitatea.
  • Avand in vedere pozitia Electra si Hidroenergetica pe piata, comportamentul celor
     
    In contextul restrangerii concurentei prin prisma diminuarii numarului de agenti economici activi pe piata, noua companie ar putea fi tentata sa oferteze energia intr-un mod discriminatoriu si netransparent, profitand de lipsa alternativelor pentru beneficiari.
     
     
    Consiliul Concurentei
    doua companii poate conduce, printre altele, la lipsa unei lichiditati suficiente in piata care sa nu asigure formarea unui pret real al energiei, precum si la transmiterea unor semnale incorecte in acest sens pentru actorii de pe piata.
  • In contextul restrangerii concurentei prin prisma diminuarii numarului de agenti economici activi pe piata, noua companie ar putea fi tentata sa oferteze energia intr-un mod discriminatoriu si netransparent, profitand de lipsa alternativelor pentru beneficiari.
  • Este ingrijoratoare posibilitatea si oportunitatea companiilor de a creste preturile in mod nejustificat, in conditiile in care cotele de piata sunt suficient de mari astfel incat aceste cresteri sa nu poata fi contracarate prin schimbarea furnizorului de catre consumatori.

Cum se vor infiinta Electra si Hidroenergetica

CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.

CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.