Compania Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca "un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau". De aceea, reprezentantii companiei poarta discutii cu cei de la Transgaz si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Autoritatile romane nu sunt prea incantate de ideea exporturilor fiindca se tem ca, astfel, Petrom ar vinde in alte tari o mare parte din productia de gaze naturale. Temerea este justificata in conditiile in care pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Insa, de partea Petrom se afla directivele Comisiei Europene. Vezi in text de ce se tem autoritatile romane sa dea "unda verde" exporturilor de gaze.​

PetromFoto: Hotnews
  • Petrom are tot interesul sa caute "cel mai bun pret pentru produsul sau" avand in vedere ca in Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de  dolari/1.000 mc.

Petrom: Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat

"Avem discutii cu Transgaz si ANRE cu privire la fluxul invers in Ungaria, fluxul invers in Ungaria, dar pâna la acest moment, pe Arad-Szeged, sunt permise numai importurile. Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta a legislatiei europene care trebuie respectata. Prioritatea Petrom vizeaza impulsionarea crearii unei piete functionale de gaze naturale în România, în care categoriile vulnerabile sa fie protejate corespunzator iar pretul pentru consumatorii industriali sa fie rezultatul raportului cerere/oferta. In prezent, pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau. In acest context, evaluam oportunitatile de export direct de gaze. Inceperea exportului de gaze ar aduce numai beneficii la bugetul de stat (prin cresterea contributiilor din TVA etc.)", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Petrom.

Potrivit acestora, obiectivele UE vizeaza crearea unei piete unice europene pentru schimburile de energie electrica si gaze naturale, libera circulatie a bunurilor si marfurilor in interiorul UE, "fiind unul dintre fundamentele de la baza actualului Tratat".

Cum este obligat Guvernul sa permita exporturile prin noua legislatie privind piata gazelor naturale

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind

Interconectarile între statele membre UE în ambele sensuri reprezinta o cerinta a legislatiei europene care trebuie respectata. Prioritatea Petrom vizeaza impulsionarea crearii unei piete functionale de gaze naturale în România, în care categoriile vulnerabile sa fie protejate corespunzator iar pretul pentru consumatorii industriali sa fie rezultatul raportului cerere/oferta. In prezent, pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Ca si principiu al economiei de piata si al cresterii economice, un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau.

Petrom

organizarea pietei energetice. Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Abia de cateva zile, Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice doua acte normative privind transpunerea directivelor 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Din cauza intarzierii, Romania poate risca, in acest moment, declansarea procedurii de infringement.

Noile directive se refera si la interconectare in vederea facilitarii fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Printre obiectivele si principiile ordonantei de urgenta privind dezvoltarea pietei gazelor se afla:

* dezvoltarea interconectarilor Sistemului national de transport al gazelor naturale cu sistemele similare din tarile vecine si cu alte infrastructuri de transport si integrarea Sistemului national de transport al gazelor naturale în reteaua europeana de transport a gazelor naturale

* asigurarea conditiilor necesare pentru buna functionare a pietei gazelor naturale si pentru integrarea pietei nationale în piata interna europeana a gazelor naturale.

In plus, permiterea exportului de gaze reprezinta chiar unul dintre obiectivele generale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. "Eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale, ceea ce ar putea facilita fluxurile de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene". Acesta este un obiectiv al ANRE cuprins in proiectul de ordonanta.

Conducta de interconectare avem

Anul trecut, in octombrie,a fost pusa in functiune conducta de interconectare Arad-Szeged. Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota de la granita dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

In plus,autoritatile romane si cele bulgare au un proiect comun de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse. Potrivit autoritatilor romane, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul acestui an. Conducta va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, iar capacitate minima de transport de 0,5 mld. mc/an. Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093,952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. - 13,729.884 euro.

Deocamdata, prin aceasta conducta se pot realiza doar importuri. Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria. Potrivit autoritatilor romane, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

De ce vrea Guvernul sa amane exporturile

"Deocamdata, din punct de vedere tehnic, prin conducta Arad-Szeged se pot realiza doar importuri. Dar, in mod normal, Petrom si oricare alta companie ar avea dreptul sa exporte. Insa, daca ar dori, in scurt timp si cu o investitie nesemnificativa, autoritatile romane ar putea da drumul si exporturilor. Problema este ca nu doresc acest lucru", au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic.

Exporturile vor duce la cresterea dependentei de gazele din import in proportie de 80%

Adrian Gurzau

Contactat de HotNews.ro, deputatul Adrian Gurzau spune ca trebuie facuta interconectarea astfel incat din 2012 sau 2013 Petrom sa poata exporta. "Insa acest lucru va duce la cresterea dependentei de gazele din import in proportie de 80%", a mai spus Gurzau. Afirmatiile acestuia sunt confirmate in mare parte de reprezentanti ai Guvernului si ai sectorului energetic. "Da, este posibil sa duca la cresterea ponderii importurilor, dar nu cred ca intr-o masura atat de mare. Depinde de capacitatea de transport a conductei. Intr-adevar, cantitatea de gaze pe care o va exporta Petrom trebuie inlocuita cu gaze din import (...) Romgaz nu cred ca va exporta, pentru ca este controlat de stat si actioneaza asa cum doreste Guvernul", au precizat surse din domeniu.

Iar Guvernul nu este prea incantat de ideea exporturilor. "Este o problema serioasa aici. Petrom face presiuni in vederea exporturilor. Vom discuta cu cei de la Comisia Europeana sa ne amane cu aceasta interconectare, sper sa gasim intelegere", au afirmat surse guvernamentale".

"Exista un ordin comun ANRE, Ministerul Economiei si ANRM care specifica modul in care se formeaza cosul. Din cauza ca producatorii sunt obligati sa dea o anumita cantitate minima de gaz din productia interna in cos. Aceasta echivaleaza legal cu interdictie de export, iar acest lucru ar putea declansa o reactie destul de dura din partea Comisiei. Interdicitia de export este incompatibila cu ideea de piata unica a Comisiei. Din momentul in care exista aceasta conducta (n.red. conducta de interconectare Arad-Szeged), ar trebui sa se poata exporta. Sigur ca in momentul in care poti sa exporti, te duci acolo unde preturile de piata sunt mai favorabile", a declarat, la randul sau, Otilia Nutu, expert al Societatii Academice din Romania.

Pentru Petrom, preturile din Romania nu sunt favorabile in conditiile in care 1.000 de metri cubi de gaze din productia interna costa 160 de dolari, in timp ce gazele din import costa 400 de dolari.

  • Anul trecut, Petrom, al doilea mare producator dupa Romgaz, a asigurat circa 46% din productia de gaze la nivel national, ceea ce inseamna aproximativ 5,1  miliarde metri cubi, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Daca o parte din aceasta productie ar fi exportata acum,  Romania va trebui sa compenseze cantitatea de gaze vanduta in alte state cu gaze din import, evident mai scumpe, fapt care s-ar reflecta in preturile la  consumatori.
  • Chiar si in conditiile in care nu au existat exporturi, ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilitatii primite de  combinatele chimice care au consumat o lunga perioada de timp, din 2009 pana in octombrie 2010, doar gaze din productia interna. Consumul masiv din productia  interna a golit depozitele, ANRE fiind nevoita sa creasca ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pana la 40%, fata de 20% cat era in  mod obisnuit.
  • In plus trebuie luat in considerare faptul ca Romania nu se mai poate baza prea multi ani pe rezervele de gaze. In 2009 se estima ca vor fi epuizate in 15 ani.

La un moment dat, in functie de calendarul pe care Guvernul este obligat sa-l intocmeasca, potrivit noilor directive europene, preturile la gazele din productia interna se vor alinia cu cele din import. Dar, asa cum a declarat si premierul Emil Boc,Executivul este decis sa impinga liberalizarea totala pana in 2015. Atunci nu vor exista diferente prea mari intre gazele din diverse surse, piata fiind cea care va dicta preturile.