Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat luni ca pretul barilului de petrol, determinat de "chestiuni politice", va ajunge la 150 de dolari, fara a preciza insa un interval de timp. In aceeasi zi, cotatia petrolului a depasit pragul de 120 de dolari pe bursa londoneza, nivel record din 22 august 2008, relateaza AFP.

"La ora actuala, cresterea pretului la petrol nu este determinata de criteriile pietei, ci de chestiuni politice (...) M-ati intrebat daca pretul va creste in continuare: da, va creste. Cred ca va atinge 150 de dolari", a declarat Ahmadinejad, raspunzand intrebarilor presei.

In ultimele luni, cotatia petrolului nu a incetat sa creasca.

Pretul petrolului a depasit luni pragul de 120 de dolari pentru un baril la Londra, pentru prima oara in peste doi ani.

Barilul Brent din Marea Nordului pentru livrarile din mai a atins 120,63 dolari cu putin timp inainte de ora 16,00 GMT, pe InterContinental Exchange (ICE), atingand cel mai inalt nivel din 22 august 2008.

Iranul este al doilea producator din OPEC, organizatie pe care o prezideaza in prezent.

Statele membre OPEC sunt divizate asupra necesitatii de a majora productia, pentru a incetini aceasta crestere a preturilor, alimentata in special de tulburarile din Orientul Mijlociu si de oprirea productiei libiene.

Iranul sustine ca aceasta crestere nu ridica probleme si a reafirmat saptamana trecuta ca nu este necesara nicio decizie a OPEC. Kuweitul, in schimb, si-a exprimat luni dorinta asupra unui pret "mai jos", care "ar trebui sa se situeze intre 90 si 100 de dolari".