Nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programele Transport, Mediu, Competitivitate Economica si Regional se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, vineri, pentru Mediafax.

Ministrul Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde s-a intalnit cu mai multi oficiali ai Comisiei Europene pentru a discura despre corectiile financiare pentru cele patru programe pentru care platile au fost intrerupte de la 1 iulie.

Potrivit ministrului, acceptarea prealabila de catre partea romana a corectiilor financiare este o conditie pentru posibilitatea reluarii platilor pentru Programul Operational de Mediu, pentru care nu s-a notificat joi presuspendarea de catre Comisie, precum si pentru axele din programele Regional si de Transport care de asemenea nu au intrat in procedura de presuspendare.

"Deocamdata vorbim de estimari preliminare, pentru ca nu poti sa ai cifrele exacte, proiecte in curs de derulare, iar altele la care nu s-au transmis cererile de rambursari. Sumele totale pe cele patru programe din gestiunea DG Regio sunt de 600 de milioane de euro. E o evaluare preliminara, ar putea sa mai creasca si sa mai scada. Nu am dat niciun fel de acord pe aceasta chestiune, subiectul va fi discutat in detaliu cu CE", a spus Orban, care a adaugat ca partea romana va solicita consiliere pe nivelele propuse de Comisia Europeana.

Cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe mentionate se adauga la cele aproximativ 175 de milioane de euro de corectii financiare deja acceptate pentru programul POSDRU.

Comisia Europeana a informat, joi, autoritatile romane ca a decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice", Romania avand la dispozizie doua luni pentru remedierea deficientelor.