Marius Nica, propunerea premierului Ponta pentru postul de ministru al Fondurilor Europene, este licentiat al Academiei Nationale de Informatii, a Serviciului Roman de Informatii, activand, cinci ani, ca ofiter in Ministerul Apararii Nationale.

Cariera lui Marius Nica (34 de ani) in administratia publica pare legata de Rovana Plumb, proaspat aleasa presedinta a Consiliului National al PSD, functie foarte importanta in principalul partid de guvernamant.

El este in prezent secretar general - inalt functionar public - al Ministerului Muncii, condus de Rovana Plumb.

Anterior, pe cand Plumb era ministru al Mediului, acelasi Nica era secretar general al acestui minister, iar mai inainte fusese sef de cabinet al ministrului. De asemenea, in perioada 2008-2011, Marius Nica a fost consilier parlamentar al Rovanei Plumb, la cabinetul ei de europarlamentar. Aici el intocmea "rapoarte periodice, analize, studii, propuneri si initiative egislative", potrivit CV-ului sau.

Tot analize facea Nica si in Ministerul Apararii Nationale, de unde l-a cooptat Rovana Plumb in echipa ei in anul 2008. In perioada iulie 2003-februarie 2008, Marius Nica a fost ofiter in cadrul MApN. Conform CV-ului sau oficial, la Armata, el a avut o serie de reponsabilitati: "prelucrare, analiza si sinteza informatii: "manager recrutare personal in vederea incadrarii in M.Ap.N", management risc (incidente de securitate)".

Marius Nica a absolvit Academia Nationala de Informatii, a SRI, in anul 2003, fiind licentiat in Jurnalism, Comunicare, Psiho - Sociologie Comportamentala.

Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" este institutia de invatamant superior din Serviciul Roman de Informatii care pregateste ofiteri operativi, ofiteri analisti si experti in domeniul informatiilor de securitate - se arata pe site-ul SRI.

De altfel, sotia ministrului propus al Fondurilor Europene, Sorina, lucreaza in cadrul Unitatii Militare 472 Bucuresti, a SRI.

Marius Nica a mai facut un masterat la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), precum si un MBA la Academia de Studii Economice Bucuresti.

Viitorul ministru al Fondurilor UE a fost numit in anul 2013 in functia de presedinte al Consiliului de administratie al Loteriei Romane, companie nationala detinuta de Ministerul Finantelor. El a fost si administrator al firmei SC Holding Group Trading SRL, in perioada mai 2011-mai 2012.

Nica vorbeste bine franceza, engleza si germana, se mai arata in CV-ul sau.

Ca avere, el detine o casa (110 mp) in comuna brasoveana Simpetru, construita in anul 2011, cu un credut facut de parinti, potrivit declaratiei sale de avere.

Sotia lui are un apartament in Bucuresti (64 mp), de asemenea luat, in anul 2010, cu un credit de 45.000 de euro, scadent in 2040.

La capitolul veniturilor, el a incasat salarii totale de aproximativ 45.000 de lei in anul 2013, ca secretar general al Ministerului Mediului, plus circa 3.500 de lei ca presedinte al CA al Loteriei Romane.

Sotia lui a obtinut, in 2013, venituri salariale de circa 39.000 de lei si un stimulent de insertie dupa concediul de crestere a copilului de 3.500 de lei.