Comisia Europeana considera ca absorbtia fondurilor europene din perioada de programare 2007-2013 ramane o provocare pentru Romania, desi s-a imbunatatit, insa tara nu trebuie sa afecteze nici startul programelor de bani europeni 2014-2020, a spus comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, dupa o intalnire cu premierului Victor Ponta si ministrului Muncii, Rovana Plumb, gazduita de presedintele executivului comunitar, Jean Claude Juncker.

Corina Cretu, JC Juncker, Victor Ponta, Rovana PlumbFoto: Comisia Europeana

Discutiile dintre cei patru, care au avut loc marti la Strasbourg, au abordat situatia economica din Romania, proiectele de infrastructura propuse in cadrul Planului Juncker, contextul geopolitic din regiune, progresele din domeniul justitiei si sprijinul Comisiei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, a informat miercuri Comisia Europeana.

"Comisia apreciaza progresele realizate de Romania in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene. Cu toate ca rata de absorbtie a crescut, cheltuirea fondurilor ramase din cadrul perioadei 2007 -2013 ramane insa o provocare majora. Grupul de lucru pe care l-am creat la inceputul mandatului meu la nivelul Directoratului General pentru Politici Regionale si Urbane, acest Task Force pentru o mai buna implementare, are tocmai menirea de a ajuta tari precum Romania sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Suntem gata sa facem tot ceea ce tine de noi pentru a ne asigura ca aceste fonduri ajung la cei care au cea mai mare nevoie de ele", a declarat comisarul Cretu.

"Pe de alta parte, tin sa subliniez ca prioritatea numarul unu in Romania trebuie sa fie pregatirea si demararea proiectelor aferente perioadei 2014 - 2020. Preocuparea pentru inchiderea perioadei 2007 - 2013 nu trebuie sa afecteze startul noii perioade de programare. Romania poate conta pe sprijinul Comisiei in acest proces", a adaugat Corina Cretu.

De asemenea, ea l-a indemnat pe premierul Ponta la utilizarea Initiativei pentru intreprinderile mici si mijlocii, un instrument european pentru sprijinirea IMM-urilor.

"Incurajez Romania sa adopte si sa implementeze Initiativa pentru IMM-uri, un instrument simplu, deja testat si implementat cu succes in mai multe state membre, care nu necesita co-finantare la nivel national, si care are un mare potential de a stimula antreprenoriatul si de a crea locuri de munca", a mai declarat comisarul european, potrivit sursei citate.